За тези, които постят
1/2 кг брашно
350 мл хладка газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1 1/2 ч.л. сол
2 ч.л.захар
1 ч.л. сода бикарбонат.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. Изсипва се в подходящ съд и се прави кладенче в брашното. В него се поставя захарта, солта и олиото, като се капва няколко капки от него и в съда. Содата се разтваря в лимоновия сок и се изсипва в кладенчето. Постепенно се налива и от хладката газирана вода и започва месенето на мекото тесто. Основното месене започва след като тестото се извади от съда за първоначално омесване. Поръсва се обилно с брашно плотът, на който ще работите. Тестото се меси, докато спре да бъде лепкаво и се “бие” в плота около 100 пъти. Могат да се оформят няколко топки, които да се разточат и навият на охлювче и да се долепят едно до друго или една голяма топка. Пускаме фурната да се загрее на 200 градуса, като през това време питката се оставя да почине, завита с кърпа за около 20-30 мин. Поставяме питката в подходяща тава и печем за около 30-40 мин. до готовност. След като се извади от печката, питката се оставя завита с кърпа, за да се запази мека до сервирането й.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене