6 Декември, 2025

Един по-различен "прочит" на питката

Един по-различен "прочит" на питката

За тези, които постят

Продукти:

1/2 кг брашно

350 мл хладка газирана вода

5 с.л. олио

3 с.л. лимонов сок

1 1/2 ч.л. сол

2 ч.л.захар

1 ч.л. сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Изсипва се в подходящ съд и се прави кладенче в брашното. В него се поставя захарта, солта и олиото, като се капва няколко капки от него и в съда. Содата се разтваря в лимоновия сок и се изсипва в кладенчето. Постепенно се налива и от хладката газирана вода и започва месенето на мекото тесто. Основното месене започва след като тестото се извади от съда за първоначално омесване. Поръсва се обилно с брашно плотът, на който ще работите. Тестото се меси, докато спре да бъде лепкаво и се “бие” в плота около 100 пъти. Могат да се оформят няколко топки, които да се разточат и навият на охлювче и да се долепят едно до друго или една голяма топка. Пускаме фурната да се загрее на 200 градуса, като през това време питката се оставя да почине, завита с кърпа за около 20-30 мин. Поставяме питката в подходяща тава и печем за около 30-40 мин. до готовност. След като се извади от печката, питката се оставя завита с кърпа, за да се запази мека до сервирането й.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза