6 Декември, 2025

Екшън тутманик

Екшън тутманик

Петък е, да помислим за вкусния аромат на почивния ден

Продукти:

Брашно - около килограм
3 яйца
5с.л. захар
100 мл олио
400 мл пр. мляко
кубче мая
1/2 ч.л. сода
2-3 с.л. кис. мляко

За плънката:
500 гр сирене
3 яйца


100 свинска мас за разточването


Активираме маята, замесваме средно твърдо тесто, което оставяме да втаса за около час и половина. Делим на четири. Разточваме всяка кора с помощта на мазнината (при отсъствие на мас - краве масло). 

Слагаме плънкаа, навиваме и усукваме. Подреждаме в подходяща тава, застлана с хартия за фурна и намазнена. По желание може да се оформи на четири отделни "охлюва", или като вита баница.

Оставя се да втаса и се пече до зачервяване, в предварително загрята фурна на 180°С.

(Даниела Бакалова, фейсбук група "Домашни гозби")

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза