11 Март, 2025

Екшън тутманик

Екшън тутманик

Петък е, да помислим за вкусния аромат на почивния ден

Продукти:

Брашно - около килограм
3 яйца
5с.л. захар
100 мл олио
400 мл пр. мляко
кубче мая
1/2 ч.л. сода
2-3 с.л. кис. мляко

За плънката:
500 гр сирене
3 яйца


100 свинска мас за разточването


Активираме маята, замесваме средно твърдо тесто, което оставяме да втаса за около час и половина. Делим на четири. Разточваме всяка кора с помощта на мазнината (при отсъствие на мас - краве масло). 

Слагаме плънкаа, навиваме и усукваме. Подреждаме в подходяща тава, застлана с хартия за фурна и намазнена. По желание може да се оформи на четири отделни "охлюва", или като вита баница.

Оставя се да втаса и се пече до зачервяване, в предварително загрята фурна на 180°С.

(Даниела Бакалова, фейсбук група "Домашни гозби")

Сподели:
Вретено с дроб

Вретено с дроб

Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу

Зимна кокошка на фурна

Зимна кокошка на фурна

Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама,  кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания,  уникални за различни региони у нас.

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща