7 Декември, 2025
/

Есенен гювеч

Есенен гювеч

снимка: Faktor.bg

Пълненитe червени чушки и сармички от цвeкло стават превъзходни, ако леко ги запечем във фурната

Необходими продукти:
300 гр кайма
4 бр. червени чушки
30 листа от цвекло
1 ч.ч. ориз
2 домата
2 моркова
2 глави стар лук
1 пликче млян кимион
Сол
Олио

Начин на приготвяне на плънката: 
Задушаваме в подходяща тенджера каймата заедно със ситно нарязания стар лук, настъргани моркови и домати, които овкусяваме със сол и малко олио. Когато плънката е сготвена добавяме ориза и го остъкляваме. Добавяме кимиона и разбъркваме добре. Оставяме сместа да отлежи за около 20 минути, за да поеме аромата на подправката.

С така приготвената плънка напълваме изчистените от семена и добре измити червени чушки и свиваме сърмите от цвекло, които подреждаме шахматно в съд, който е подходящ и за запичане. Добавяме ½ ч.ч. вода и ги оставяме да се готвят на клона за около 40 минути на тих огън.

Готовото ястие слагаме във загрята фурна и запичаме на 180 градуса за около 15-20 минути. 

Сервираме есенния гювеч с купичка кисело мляко или резени лимон. Може да предложите и чаша червено вино, което идеално подхожда на ястието.  

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза