Филетата прясна скумрия се приготвят за минути и имат невероятен вкус, който контрастира с вишневото сладко и десертните ябълки.
Какво ви е необходимо за 4 порции:
4 едри филета скумрия
4 ч.л. зехтин
2 сладки обелени ябълки
листенцата от 1 стрък пресен розмарин
4 с.л. сладко от вишни
4 с.л. ябълков оцет
Приготвяне:
1. Намажете плитък огнеупорен съд с малко от зехтина и поставете филетата в него. Добавете ябълките, нарязани на четвъртини, като ги подредите около скумрията. Облейте ги с останалия зехтин. Поръсете рибата с листенцата розмарин.
2. Печете скумрията във фурната 5-6 минути или докато рибата леко покафенее на места. Междувременно разбъркайте сладкото и оцета в отделна купа. Обърнете филетата скумрия и ги намажете с малко от получената смес, а останалата част разпределете равномерно върху ябълките. Печете още 2-3 минути, докато и рибата, и ябълките покафенеят. Сервирайте още топла с броколи, картофи, пълнозърнести питчици и салата.
Мазните риби като скумрията са особено полезни за здравето и е препоръчително да ги консумираме веднъж или два пъти седмично.
(ladyzone.bg)
Едно семпло, но гурманско рибно ястие
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене