Съставки
1 шепа пудра захар
250 г краве масло
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. грис
4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. печени ядки
1 щипка канела
1 пакетче ванилия
2-3 шепи сушени плодове
Начин на приготвяне
1.Грисът се изсипва в тава за печене, след което се прибавят счуканите на едро ядки – бадеми, орехи или лешници.
2.Запича се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като на няколко пъти тавата се раздрусва, за да се избегне неравномерното изпичане. Пече се, докато халвата придобие розово-златист цвят.
3.Междувременно се приготвя сироп, като разтопеното масло се прибавя захарта, за да се карамелизира леко. Добавят се и сушените плодове, ванилията и водата. Оставя се да покъкри не повече от 2-3 минути.
4.Тавата с изпечения грис се поставя върху котлона на умерен огън и постепенно се залива със сиропа. Бърка се постоянно, за да не загори. След като грисът поеме сиропа, се оставя да поизстине и сгъсти, покрит с памучна кърпа около 30 минути.
5.Така приготвената арменска грис халва се разрохква с вилица и се поръсва с канела и пудра захар. Сладкишът може да се гарнира със сметана, а за украса да се поръси с шепа бадеми.
Готвене 20 мин., подготовка 25 мин., брой порции 4
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.