5 Декември, 2025

И пълнен не е лош, но няма по-вкусен шаран на скара с богата марината

И пълнен не е лош, но няма по-вкусен шаран на скара с богата марината

Преди да напишем съставките на една съвсем обикновена марината за шаран на скара, трябва да се кажат две думи за почистването. Шаранът за скара се почиства от люспите, реже се през гърба покрай централната кост и се вадят хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, отцежда се и е готов за мариноване.

По желание може да отрежете главата и опашката и да ги приберете във фризера за рибен бульон или супа, а може да ги оставите за по-добра фотогеничност. Ако шаранът ви е над 3 килограма, трябва да направите напречни разрези, за да може месото да се изпече равномерно.

Марината за шаран на скара:

Маринатата е въпрос на вкус и много хора предпочитат да изпекат шарана овкусен само със сол и черен пипер. Изборът е ваш, но е за предпочитане леко мариноване на рибата, което подчертава вкуса й.

Продуктите за 4 порции:

1,3-1,5 кг. почистен шаран
сок от половин лимон
50 мл. бяло вино
60 мл. зехтин
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
2 скилидки чесън
1 ч. л. сух девисил

Съставките за маринатата се смесват заедно и рибата се овкусява. Завива се с найлоново фолио и се оставя в хладилник за 3-4 часа. Може да мариновате рибата преди да тръгнете на работа и да я оставите в хладилника през деня. Докато се приберете, рибата ви ще е идеално овкусена.

Времето за печене ще зависи от големината на рибата, дали се пече на електрическа скара или на дървени въглища. За риба с тегло около 1,5 кг, която се пече на електрическа скара времето ще е около 5-7 минути от всяка страна, като рибата се поставя с кожата върху скарата. Скарата трябва да се намазни, добре преди да сложите рибата за да не залепва месото.

Дунавските рибари го напръскват със смес от оцет и вода и го загъват във вестник да постои 2-3 минути.

В домашни условия шаранът се поднася с изсудена бира или вино, пресни зеленчуци, варени картофки или каквото друго обичате.

https://www.cookwithasmile.com

 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза