17 Февруари, 2025

И пълнен не е лош, но няма по-вкусен шаран на скара с богата марината

И пълнен не е лош, но няма по-вкусен шаран на скара с богата марината

Преди да напишем съставките на една съвсем обикновена марината за шаран на скара, трябва да се кажат две думи за почистването. Шаранът за скара се почиства от люспите, реже се през гърба покрай централната кост и се вадят хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, отцежда се и е готов за мариноване.

По желание може да отрежете главата и опашката и да ги приберете във фризера за рибен бульон или супа, а може да ги оставите за по-добра фотогеничност. Ако шаранът ви е над 3 килограма, трябва да направите напречни разрези, за да може месото да се изпече равномерно.

Марината за шаран на скара:

Маринатата е въпрос на вкус и много хора предпочитат да изпекат шарана овкусен само със сол и черен пипер. Изборът е ваш, но е за предпочитане леко мариноване на рибата, което подчертава вкуса й.

Продуктите за 4 порции:

1,3-1,5 кг. почистен шаран
сок от половин лимон
50 мл. бяло вино
60 мл. зехтин
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
2 скилидки чесън
1 ч. л. сух девисил

Съставките за маринатата се смесват заедно и рибата се овкусява. Завива се с найлоново фолио и се оставя в хладилник за 3-4 часа. Може да мариновате рибата преди да тръгнете на работа и да я оставите в хладилника през деня. Докато се приберете, рибата ви ще е идеално овкусена.

Времето за печене ще зависи от големината на рибата, дали се пече на електрическа скара или на дървени въглища. За риба с тегло около 1,5 кг, която се пече на електрическа скара времето ще е около 5-7 минути от всяка страна, като рибата се поставя с кожата върху скарата. Скарата трябва да се намазни, добре преди да сложите рибата за да не залепва месото.

Дунавските рибари го напръскват със смес от оцет и вода и го загъват във вестник да постои 2-3 минути.

В домашни условия шаранът се поднася с изсудена бира или вино, пресни зеленчуци, варени картофки или каквото друго обичате.

https://www.cookwithasmile.com

 
Сподели:
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия

Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти

Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти

Открийте специалното меню, което съчетава класически вкусове с модерни акценти, превръщайки всяка трапеза в истинско гурме изживяване. Насладете се на свежа салата със синьо сирене, хрупкави хапки със сьомга и ароматни дробени от младо телешко в гювече. Балансирани, ароматни и с интересна комбинация от вкусове, тези рецепти ще впечатлят вашите гости!