7 Декември, 2025

Качокавало - гордостта на остров Сицилия

Качокавало - гордостта на остров Сицилия

Италиански сирена, които трябва да опитаме

Италианската кухня е станала популярна в цял свят с многото видове паста, разнообразието от пици, вкусните брускети и не на последно място, с качествените си сирена. В различните региони на Италия могат да се опитат различни видове сирене, които се приготвят по характерен начин и могат да се съчетаят с най-различни продукти.

Сирената се разделят на три основни групи, според тяхната консистенция и продължителността на зреенето – те са твърди, полутвърди и меки. За твърди се приемат онези, които зреят над половин година, като те най-често се консумират настъргани. Полутвърдите са сирената, които узряват до три месеца, а меките сирена узряват бързо и се консумират пресни.

Ето и осем от най-популярните италиански сирена които задължително трябва да опитате:

Няма как да не започнем с добре познатото вече и в България Пармиджано Реджано (Parmesan, Parmigiano) или просто пармезан. Това сирене се добавя настъргано към гозбите – може да се сложи пармезан на различни видове пици, сосове за паста и др.

Моцарелата (Mozzarella) е следващият млечен продукт, който заслужава внимание – това е прясно сирене с плътна структура, често се сервира със салати. Моцарелата може да бъде използвана и като добавка – често се използва за пици и паста.

Рикотата (Ricotta) е сирене, което се произвежда от суроватка на овче или краве мляко и има сладникав вкус и гладка консистенция. Ако искате да го сервирате у дома, най-добрата компания за него са вината с плодов аромат.

Маскарпоне (Mascarpone) също е популярно сирене в България – има плътна и кремава консистенция. Сиренето често се използва в комбинация с горски плодове, смокини, а освен това е и незаменима част от десерта тирамису. Комбинирайте това сирене с шардоне или шампанско. Заради сладкия си привкус сиренето Маскарпоне може да бъде комбинирано с кафе или някакъв ликьор.

Пекорино (Pecorino) е овче сирене, произхождащо от Тоскана и има специфичен аромат и вкус. Сиренето е с твърда консистенция – подходящо е да се сервира с червени вина.

Горгонзола (Gorgonzola) е синьо сирене с кремообразна структура – характерно за него е, че колкото е по-неузряло, толкова по-лек е вкусът му.

Грана падано (Granapadano) е италианско сирене с твърда консистенция, а вкусът му е леко пикантен, солен и с много слаб орехов оттенък.

Проволоне (Provolone) е сирене с полутвърда консистенция, което може да отлежава в продължение на месеци – колкото по-дълго отлежава, толкова по-силен става вкусът му.

Таледжио (Taleggio) е уникално италианско сирене, което ще ви омагьоса с вкуса си. Приготвя се от пълномаслено краве мляко и се отличава с оранжевиката си кора и мека вътрешност.

Качокавало (Caciocavallo) е поредният италиански деликатес, който трябва да опитате при първа възможност. Качокавало е гордост на остров Сицилия и южния район Базиликата. Може да се приготви от краве мляко или смес от краве, овче и козе мляко.

Все още малко познато у нас, сирене Качокавало е едно от най-известните и скъпи италиански сирена. В повечето държави цената му е около 650 щатски долара за около 450 г продукт. Но вкусът му наистина си заслужава парите.

А и освен това то се явява вероятно най-доброто сирене, което можете да консумирате, ако сте седнали на чаша качествено червено вино. Ето какво е важно да знаете за сиренето Качокавало, защо то е идеално за компания на червеното вино и още кратка информация кои сирена на какви вина подхождат:

Името на луксозното сирене Качокавало се свързва с понятията "сирене на конски гръб", " конска стъпка" или просто "конско сирене".

В исторически план не е ясно кога точно то е започнало да се произвежда и се е предполагало, че се прави от мляко на кобила. По-вероятното твърдение обаче е, че след направата му, то се е оставяло да се отцежда, вързано върху прът и окачено от двете страни на конски гръб.

Сиренето Кочакавало вече е защитен оригинален продукт, който се произвежда от краве мляко, а в някои части на Италия от смесени краве, козе и овче мляко.

Това луксозно италианско сирене, което идеално пасва на червено вино, има необходимост да се остави да зрее поне 3 месеца.

(gotvach.bg)

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза