Всички знаем, че по традиция на Игнажден и Бъдни вечер се меси постен хляб - най-често това е содена питка. Често пъти обаче резултатът не може да се сравнява с погачата, омесена с мая.
Соденият хляб не се надига толкова при печенето, а и обикновено коричката му е дебела, а вътрешността - не твърде пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека - тайната е в газираната вода, която ще добавим към останалите съставки. Ето и рецептата за содена питка с газирана вода :
Содена питка с газирана вода
Продукти:
2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, в зависимост от размера на мерителната чаша)
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. мед
1 1/3 ч.ч. газирана вода
1 ч.л. сол
по желание - 30 гр. микс от семена за поръсване
Приготвяне:
Започнете със сухите съставки: в подходяща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно наведнъж, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да използвате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като постепенно добавяте от заделеното брашно при необходимост. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подходяща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и след това с остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст в средата й.
Поставете хляба в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете около 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха клечка.
Приятен апетит и весели празници!
Още от Магии в кухнята
Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински
Три изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие в чест на свети Николай Чудотворец
Три вида вкусни пухкави мекици
Да похапнеш мекици в деня на свети Сава – благословия за здраве и благополучиe
Обредни храни на Варвара - Женска Коледа
На днешния празник задължително хапнете сладка царевица за здраве и берекет