24 Май, 2025

Майсторски трик за приготвяне на содена питка - хем да е постна, хем бухнала и мека

Майсторски трик за приготвяне на содена питка - хем да е постна, хем бухнала и мека

Всички знаем, че по традиция на Игнажден и Бъдни вечер се меси постен хляб - най-често това е содена питка. Често пъти обаче резултатът не може да се сравнява с погачата, омесена с мая.

Соденият хляб не се надига толкова при печенето, а и обикновено коричката му е дебела, а вътрешността - не твърде пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека - тайната е в газираната вода, която ще добавим към останалите съставки. Ето и рецептата за содена питка с газирана вода :

Содена питка с газирана вода

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, в зависимост от размера на мерителната чаша)
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. мед
 1 1/3 ч.ч. газирана вода
1 ч.л. сол
по желание - 30 гр. микс от семена за поръсване

Приготвяне:

Започнете със сухите съставки: в подходяща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно наведнъж, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да използвате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като постепенно добавяте от заделеното брашно при необходимост. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подходяща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и след това с остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст в средата й.

Поставете хляба в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете около 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха клечка.

Приятен апетит и весели празници!

https://www.zajenata.bg

Сподели:

Коментари (0)

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

Комбинирайте морската текстура на калмара със свежестта на кускуса и деликатната крехкост на аспержите, за да се насладите на едно балансирано, пролетно ястие, което ще впечатли и най-изисканите вкусове

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Тази рецепта със скариди, млади аспержи, копринен мус от жълтъци и мека текстура на бурата е истинско гастрономическо удоволствие. Съчетала деликатна елегантност с изтънчен вкус, тя е идеално предястие за специален обяд или вечеря

Биленик – вкусът на домашния уют

Биленик – вкусът на домашния уют

Това тестено ястие носи едновременно усещането за домашен уют и кулинарна традиция, напомняща за онези простички гозби, приготвяни с обич, но без излишна претенция