20 Декември, 2025

Майсторски трик за приготвяне на содена питка - хем да е постна, хем бухнала и мека

Майсторски трик за приготвяне на содена питка - хем да е постна, хем бухнала и мека

Всички знаем, че по традиция на Игнажден и Бъдни вечер се меси постен хляб - най-често това е содена питка. Често пъти обаче резултатът не може да се сравнява с погачата, омесена с мая.

Соденият хляб не се надига толкова при печенето, а и обикновено коричката му е дебела, а вътрешността - не твърде пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека - тайната е в газираната вода, която ще добавим към останалите съставки. Ето и рецептата за содена питка с газирана вода :

Содена питка с газирана вода

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, в зависимост от размера на мерителната чаша)
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. мед
 1 1/3 ч.ч. газирана вода
1 ч.л. сол
по желание - 30 гр. микс от семена за поръсване

Приготвяне:

Започнете със сухите съставки: в подходяща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно наведнъж, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да използвате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като постепенно добавяте от заделеното брашно при необходимост. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подходяща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и след това с остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст в средата й.

Поставете хляба в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете около 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха клечка.

Приятен апетит и весели празници!

https://www.zajenata.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза