Необходими продукти:
200 гр прясно мляко
½ ч.л. сол
2 ч.л. захар
10 грама мая
2 с.л. зехтин
300 гр пшеничено брашно
150 гр шунка
1-2 домата
150 гр кашкавал
100 гр твърдо сирене
Маслини без кост
1-2 лютиви чушчици
3-4 с.л. доматено пюре
Риган/мащерка
Бучка прясно масло
Начин на приготвяне:
Разбийте в млякото маята, солта и захарта. Разбъркайте добре, след което започвайте да добавяте пресятото брашно. Измесете средно твърдо тесто, сложете го в купа, завийте го с кърпа и и го оставате да втаса за около 30 минути.
През това време нарежете шунката на тънки филенца, доматите – на кръгчета, маслините на половинки и чушчиците на ситно.
Поръсете масата с брашно и разточете тестото на тънка кора (почти като за баница). Сложете го в предварително намаслена тавичка, в която ще печете пицата. Намажете кората с доматеното пюре, настържете сиренето, след това наредете шунката и нарязаните на кръгчета домати, поръсете нарязаните на ситно маслини и чушчици. Поръсете с желаната от вас подправка и добавете на малки парченца маслото равномерно върху цялата пица.
Пъхнете пицата във фурна предварително загрята на 190 градуса. Печете 15 минути, като 4-5 минути преди да я извадите от фурната поръсете обилно с настъргания кашкавал.
Поднесете пицата докато е топла. Сервирайте я с подходяща за сезона напитка – бира или вино (бяло, червено).
За тестото с мая всяка плънка е подходяща. Дори да приготвите Маргарите – с доматен сос и муцарела, пицата ви ще бъде превъзходна.
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.