5 Декември, 2025

Как да приготвите идеалната пица – мека и пухкава в средата, тънка и хрупкава в краищата

Как да приготвите идеалната пица – мека и пухкава в средата, тънка и хрупкава в краищата

Открийте тайната на най-вкусното тесто за пица, на което би завидял и най-реномираният италиански ресторант

Необходими продукти:

200 гр прясно мляко
½ ч.л. сол
2 ч.л. захар
10 грама мая
2 с.л. зехтин
300 гр пшеничено брашно
150 гр шунка
1-2 домата
150 гр кашкавал
100 гр твърдо сирене
Маслини без кост
1-2 лютиви чушчици
3-4 с.л. доматено пюре
Риган/мащерка
Бучка прясно масло

Начин на приготвяне:
Разбийте в млякото маята, солта и захарта. Разбъркайте добре, след което започвайте да добавяте пресятото брашно. Измесете средно твърдо тесто, сложете го в купа, завийте го с кърпа и  и го оставате да втаса за около 30 минути.

През това време нарежете шунката на тънки филенца, доматите – на кръгчета, маслините на половинки и чушчиците на ситно.

Поръсете масата с брашно и разточете тестото на тънка кора (почти като за баница). Сложете го в предварително намаслена тавичка, в която ще печете пицата. Намажете кората с доматеното пюре, настържете сиренето, след това наредете шунката и нарязаните на кръгчета домати, поръсете нарязаните на ситно маслини и чушчици. Поръсете с желаната от вас подправка и добавете на малки парченца маслото равномерно върху цялата пица.

Пъхнете пицата във фурна предварително загрята на 190 градуса. Печете 15 минути, като 4-5 минути преди да я извадите от фурната поръсете обилно с настъргания кашкавал. 

Поднесете пицата докато е топла. Сервирайте я с подходяща за сезона напитка – бира или вино (бяло, червено).

За тестото с мая всяка плънка е подходяща. Дори да приготвите Маргарите – с доматен сос и муцарела, пицата ви ще бъде превъзходна.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза