20 Декември, 2025

Каква тайна е заложена при готвенето в глинен съд?

Каква тайна е заложена при готвенето в глинен съд?

Тази проста посуда носи космическа енергия

Глинените съдове от векове присъстват в кулинарията и са с важно антропологично значение. Вероятно няма да откриете нация, която да не почита употребата на тези съдове в кухнята.
 
Разбира се, всяка страна си има свои собствени техники, така че темата е много обширна и интересна.
 
Глината има една много съществена характерност – водонепропускливост. Когато глината е в сухо състояние е прахообразна, но в контакт с влага, става мека и лесна за обработка, подобно на пластелин. Именно така се обяснява широката й употреба в грънчарството и появата на толкова много и красиви глинени съдове.
 
А как стоят нещата с готвенето в такъв съд?

Когато за първи път ще използваме глинен съд, е добре да го закалим. Така той ще ни служи много по-дълго време и няма да се спука. Трябва да налеем топла вода и да го поставим  за 30 минути в предварително загрята на умерена температура фурна.
 
Когато готвим в глинен съд, фурната не трябва да е много силно загрята. Глиненият съд поема и задържа много дълго топлина. Когато ястието започне да ври, е добре да се намали фурната и да се остави на слаб огън. Така ястието се готви по-бързо и по-вкусно.

Докато готвим, съдът не бива да остава без течност. Ако се наложи да долеем вода, тя трябва да бъде топла.
 
Когато изваждаме съда от фурната, желателно е да го поставим върху дървена поставка. Трябва да избягваме рязка промяна в температурата.
 
Ако се наложи да затоплим ястието повторно, най-добре е да го сложим във фурната и тогава да я включим.
 
Също така, имайте предвид, че с глинен и огнеупорен съд не е желателно да се готви върху котлон.

***

Каква тайна е заложена в глината според астроложката Ивелина Пенчева, автор на книгите „Астрология на съдбата“ и „Тайнството живот“? 

Някои казват, че тази проста посуда носи космическа енергия, оказва неотразимо и могъщо въздействие върху подсъзнанието ни. Глината активно си взаимодейства с кръвта, нормализира химичния ѝ състав. Всеки знае разликата между боба, сготвен в тенджера на котлон, и боба сготвен на огъня в глинено гърне.

• Ако поднесете храна в глинен съд на гост, който носи отрицателна енергия, вие го лишавате от силата му. Чрез глинения съд изчиствате тънките енергии на тялото от всякакви негативни въздействия.

• Храната, държана в глинен съд, бързо възстановява качествата си, усвоява се добре от организма. Това се дължи на енергията на самата глина.

• Цветето в глинен съд е не само красиво, но и здраво. Расте бързо, а зеленият цвят е винаги свеж и радва окото.

• Виното от глинен съд опива по-малко.

• Готвене без мазнина

• Загарянето на храната е невъзможно

• При готвене в глинени съдове се използва дървена лъжица.

Зеленчуците, месото и рибата, приготвени в глинените съдове, запазват в най-пълна степен вкусовите си качества и остават свежи и сочни, тъй като на практика те се готвят в собствените си сокове. За вкус се добавя съвсем малко количество мазнина или дори не се използва, което прави този начин на готвене изключително здравословен.

Съвет: ако все пак готвенето отнеме 2-3 часа, периодично проверявайте дали не трябва да се добави малко гореща вода или бульон, особено ако готвите по-сухи меса, като телешко или заешко.

Глинените съдове са идеалният акумулатор. Яденето, приготвено в тях, се запазва топло достатъчно дълго време и за онези ваши гости, които имат навика да закъсняват. През капака парата не може да излиза, всички течности остават вътре в съда и на практика загарянето на храната е невъзможно.

Съвет: ако искате все пак ястието да има хрупкава коричка, махнете капака 20 минути преди края на готвенето.

ЛЕТЕН ОМЛЕТ В ГЮВЕЧЕТА

Продукти: 12 яйца, 1 глава лук, 4 домата, 4 пиперки, 3 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици прясно мляко, 2 скилидки счукан чесън, магданоз, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. Доматите се обелват и нарязват. Пиперките се нарязват на кръгчета. Всички зеленчуци се задушават на слаб огън със зехтина и чесъна. Сместа се разпределя в 4 гювечета. Яйцата се разбиват с мляко, сол и черен пипер. Изсипват се в гювечетата и се пекат до зачервяване. Отгоре се настъргва магданоз.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза