Понякога, увлечени от рутината в кухнята, забравяме да се замислим за същността на един или друг процес, който наблюдаваме ежедневно. Така е при варенето на месото за бульона, например.
Обикновено заливаме месото в тенджерата със студена вода и щом заври, веднага започваме да премахваме пяната.
Пяната на повърхността на бульона не е нищо друго освен коагулиран протеин. При загряване в студена вода, разтворените протеини и минерални соли от месото преминават във водата, а когато месото се поставя във вряща вода, те остават най-вече в самото месо.
Ако готвите месо, без да се нуждаете от богат бульон, направо го поставете във вряща вода, а за да получите добър бульон, започнете със слагане на месото в студена вода. Не бързайте да премахнете кожите - те имат хранителна стойност и са необходими за качествения бульон. Между другото, за да не ви дразни пяната, просто пуснете в тенджерата глава лук - белтъкът ще се свие и пяната ще спре да се надига.
Необходимо е също така да се отбележи, че пяната може да бъде бяла и тъмна. Това всъщност е тъмна кръв и от вас зависи да решите дали да извадите тъмната пяна.
И още няколко трика, когато готвите супа:
- Ако по невнимание сте пресолили бульона, натопете в него шепа ориз, обвит в тензух.
- Трябва да се помни, че ако месото се приготвя на висока температура, то ще бъде по-вкусно от бульона, а ако е готвено на слаб огън, бульонът ще бъде по-вкусен.
- Солта се добавя към месния бульон половин час преди месото да е готово, към рибния - в началото на варенето, а към гъбения - няколко минути преди готовност.
- Ако пяната в бульона падне на дъното, трябва да добавите към него чаша студена вода и след като пяната се издигне отново, можете да я отстраните.
- Не забравяйте, че студената вода влошава вкуса на бульона, а врящата - не.
- Оцветяването на бульона с отвара от люспите на лук също увеличава хранителната му стойност.
- Вкусът на месния бульон ще се подобри, ако добавите счукан чесън към него в края на готвенето.
- След като супата се приготви, трябва да премахнете от нея дафиновия лист.
- Преди да отцедите рибния бульон, трябва да го оставите да се запари в продължение на 20 минути.
- Ако добавите препечено брашно към супата, тя ще стане по-гъста и няма да се разруши структурата на витамин
Источник: https://jemchyjinka.ru
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.