5 Декември, 2025

Кога печенето с мая се превръща в кошмар

Кога печенето с мая се превръща в кошмар

5 грешки, които да избягваме

Независимо дали правите тесто за пица, хляб или кифлички, маята е незаменим помощник в кухнята. Ето няколко често срещани грешки, които да избягвате при печене с мая, за да не се превърне готвенето ви в кошмар.

Маята е съставка в печивата, която може да бъде малко ужасяваща за тези, които не знаят как да боравят с нея, но след като бъдат усвоени някои трикове, които да ви помогнат да разберете по-добре как работи, тя ще се превърне във верен помощник в кухнята ви.

За целта е необходимо да избягвате тези грешки при печене с мая:

1. Страхувате се да я използвате

Първата грешка, която трябва да се избягва, е да не печете с мая изобщо. Страхът от това, че няма да се справите и тестото ви няма да втаса, е погрешна тактика. Помнете, че няма как да се научите да я използвате правилно, ако не опитате.

Следвайте този съвет: Не се страхувайте да опитате! Просто следвайте рецептата и ще се справите.

2. Не проверявате срока на годност

Ако маята ви е проваляла в миналото, вероятно е защото е била негодна. Мъничките пакетчета, които можете да вземете в магазина за хранителни стоки, имат срок на годност върху тях, който е лесен за пропускане.

Следвайте този съвет: Проверете датата на годност на маята, която използвате, преди да започнете да месите с нея, за да сте сигурни, че маята е жива и свежа.

3. Смесвате с течност, която е твърде студена или гореща

Друга причина, че вашите печива не втасват с мая е, че течността, която сте използвали, е била твърде студена или гореща. Дрождите са много чувствителни и работят най-добре при температури между 21 ° С и 26 ° С. Ако ги смесите с много гореща или вряла течност, ще ги убиете, а ако ги смесите със студена течност, няма да е достатъчно топло, за да се движат.

Следвайте този съвет: Когато смесвате мая с течност, изберете течност, която е леко топла или хладка на пипане.

4. Смесвате един вид мая с друг

Има много различни видове мая, активна суха, прясна, суха инстантна. Всички те имат едно и също предназначение - накарат тестото да втаса - но го правят по-различен начин. Най-добре е да се придържате към вида мая, който се изисква в рецептата.

Следвайте този съвет: Различните видове мая дават различни резултати. Когато се съмнявате, следвайте рецептата и не експериментирайте.

5. Не я съхранявате правилно

Маята е жив продукт, така че е важно да се отнасяте правилно към нея. Именно по тази причина е необходимо да проверявате датата на годност и да я смесвате с течност с подходяща температура, затова и трябва да я съхранявате правилно. Докато прясната мая трябва да се съхранява в хладилник до две седмици, фризерът е най-доброто място за съхраняване на всякакъв вид суха мая. Това ще паузира развитието й и ще удължи активния й живот дори след изтичане на срока му на годност!

Следвайте този съвет: съхранявайте прясна мая в хладилника и я използвайте в рамките на две седмици. Съхранявайте суха мая в херметически контейнер във фризера за най-дългосрочно съхранение.

https://recepti.rozali.com/

  
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза