5 Декември, 2025

Кулинарни съвети на един от най-изобретателните готвачи

Кулинарни съвети на един от най-изобретателните готвачи

Слагайте ментата в началото на готвенето, съветва Джейми Оливър

Джейми Оливър е един от най-любимите ни готвачи. Позитивен и изобретателен, той винаги се стреми да приготвя вкусни, интересни и максимално здравословни ястия.

Ето няколко кулинарни съвета от Джейми, които ще ви бъдат в помощ при готвенето.

- За да извлечете повече сок от лимона или лайма, преди да ги разрежете, разтъркайте го добре на масата.
- Когато пържите месо, поръсете една супена лъжица брашно. Така ще се покрие с хрупкава коричка.
- За да премахнете по-лесно костилките от маслините, разтъркайте ги на дъното на купата или на масата.
- Картофите за салата се режат още докато са горещи.
- Когато искате билките да пуснат повече от ароматите си, счукайте ги в хаванче, като добавите към тях малко зехтин.
- Ако имате нужда да се отървете от излишните мазнини, добавяйте към ястията ананас.
- Беконът придава на пилето лек опушен вкус.
- Когато печете риба на скара, за да не залепне върху нея, разтъркайте предварително върху рибата малко количество сол. Така ще се абсорбира част от излишната влага.
- Шоколадовият сос ще стане по-вкусен, ако към него добавите малко портокал.
- Кайсиевите ядки ще придадат лек вкус на амарето към ястията ви.
- Когато стържете лимонова кора, правете това внимателно, като се опитайте да не остъргвате от белия слой, който се намира под нея.
- Кухненската хартия абсорбира излишната мазнина от пилето и не само.
- Когато варите цвекло, добавяйте към водата малко сол.
- За да загуби чилито част от своята острота, премахнете семките му и го изплакнете с вода.
- Когато добавяте мента, слагайте я в началото на готвенето.
- Добавете малко количество вермут, когато приготвяте ризото. Това ще му придаде интересен вкус.
- Когато искате да затоплите мед, сложете бурканчето в купа с топла вода.

https://m.az-jenata.bg

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.