Петима от най-известните шеф готвачи разкриват своите професионални тайни. Te са Жак Пепен, Волфганг Пук, Гордън Рамзи, Антъни Бурдейн и Марко Пиер Уайт.
Ето професионалните съвети на
Жак Пепен
- Всеки трябва да притежава универсален нож с дължина на острието от 20 до 30 см, един 15 см нож и един нож за белене. Не е нужно да купувате най-скъпите ножове. По-важно е да се уверите, че те са правилно оразмерени за ръката ви.
- Вместо една огромно дъска за рязане използвайте няколко с размери, които да пасват на миялната ви машина. Така ще ви бъде по-лесно да държите хигиената в кухнята на нужното ниво.
- Най-полезната тенджера е онази, която майка ми наричаше fait-tout или "направи всичко". Обемът ий беше около 3 л с много дебели стени. В нея можеше да се направи супа, печено телешко, яхния и т.н.
Волфганг Пук
Едно от най-трудните неща при готвене е да успеете да достигнете перфектната гъстота и мазнина на супите и сосовете. За да ги тествате, потопете лъжица в течността и я издърпайте. Ако на лъжицата остане мазен филм, то супата или сосът са както трябва.
Ако искате да придадете ярък цвят на зеленчуците си, поставете ги в гореща вода за няколко минути, след което ги шокирайте, като ги поставите в ледено студена вода. Това също така ще подсили техния вкус.
Дървените лъжици са предпочитан инструмент от множество професионални готвачи през годините. Някои видове дървесина обаче са порести, което означава, че задържат бактериите за по-дълго време. Маслиновата дървесина не позволява това да се случи, ето защо е предпочитан материал за изработка на готварски инструменти и прибори.
Гордън Рамзи
Винаги изваждайте месото от хладилника, преди да готвите. То трябва да бъде на стайна температура, когато започнете процеса на готвене. Студеното месо има стегнати мускулни влакна. Оставянето му да достигне стайна температура отпуска влакната и ще доведе до много по-крехко месо
Ако се нуждаете от добре узрял плод, можете да ускорите процеса, като поставите неузрелите плодове в хартиена торбичка заедно с банан и я поставете на тъмно място. Вашият банан
ио, използвайте мед, когато мариновате. Той е естествен сгъстяващ агент и добавя лека сладост.
Антъни Бурдейн
Винаги чупете яйцата си на плоска повърхност, вместо на ръба на купа. Това ще попречи на случайни парчета от черупката да попаднат във вашите яйца.
Да знаеш къде да пазаруваш най-добрите продукти е ключът към разбирането на основите на приготвянето на добра храна. Основните умения в тази област трябва да са в състояние да ти помогнат да определиш кога е сезонът на даден продукт и дали той е узрял или изгнил.
Умението за приготвяне на добър салатен дресинг или сос е шанс за спасяване на всяко ястие, което иначе не изглежда завършено. Понякога простотата е по-доброто решение в този отдел, защото сосовете акцентират върху храната, вместо да прикриват вкусовите и качества.
Марко Пиер Уайт
Забравете за кухненските трикове и вложете енергията си в сготвянето на перфектното ястие. Научете се как да печете пиле и да готвите идеална пържола, преди да се опитвате да експериментирате и залагате на презентации.
Научете коя част от животно може да се използва и не изхвърляйте храна. Превърнете остатъчните пилешки кости в бульон. Направете рибено къри с останали рибни глави.
Когато готвите не се страхувайте да променяте рецептите. Бъдете уверене в себе си и в своите умения, не се бойте да опитвате нови неща и да ги приспособявате към вашия вкус. Това е пътят към самоусъвршенстването.
(Rozali.com)
Още от Магии в кухнята
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура