Има някои неща за живота, които никой няма да ви каже. Има някои тайни от кухнята, които никой шеф готвач няма да ви издаде. Има обаче и такива, които всеки от нас трябва да знае. Една от тях гласи, че най-вкусната хапка е тази, която те кара да чувстваш - удоволствие, радост, даже понкога и мъничко свян. Именно в това вярваше и легендарният Антъни Бурдейн - човекът, който ни научи как да преживяваме храната.
Малко след като написа паметната си статия в "Ню Йоркър", озаглавена "Не яжте, преди да прочетете това", той създаде и култа. Култът към храната като начин да изследваш и опиташ от всички удоволствия на планетата. Днес, дни след смъртта на Антъни Бурдейн - едно от най-лошите момчета, които могат да влязат в кухнята ви, ние вече знаем, че вкусовете на света могат да бъдат почти толкова вълнуващи, колкото и новата любов. Или както би казал той, да опиташ хубава храна е нещо като това да срещнеш единствената жена, с която някога си искал да бъдеш и тя да е сама в малък бар на края на света и погледите ви да се пресекат за миг.
Някъде в този момент, или във времето малко след него, се ражда емоцията на живота - такъв, какъвто само един човек, който умее да оцелява на предела на ненаситното може да я усети. И понеже сме истински фенове на Антъни Бурдейн, който твърдеше, че характерът е по-важен от таланта, ние решихме да ви поканим на едно нестандартно пътуване.
То е свързано с емоцията да опитваш нови вкусове, да се влюбваш в тях и да преживяваш страстта на различните кухни по света - от Южноамериканската до Азиатската. Защото ако има нещо, което можем да научим от този легендарен мъж, то това е максимата да искаме повече. Да искаме всичко. Да го искаме сега. Да сме ненаситни и любопитни. Да живеем вкусно и да бъдем смели в кулинарните си пътешествия. Защото как можеш да опиташ истинския вкус на Португалия, ако не седнеш да изпиешчаша вино в някоя стара кръчма с мухъл по стените някъде край брега Доуро в Порто. И може ли да знаеш какво е удоволствие, ако някой френски рибар не те почерпи със стрида, току що извадена от морето.
И да, може и да не си усетил още любовта. Но винаги можеш да я почувстваш в кухнята, в която правиш омлет за закуска за един любим човек, който още не се е събудил. Тя е там - в момента, преди да кажеш "Добро утро, направила съм ти закуска". И понеже готвенето за нас жените е страст, в която вярваме почти толкова фанатично, колкото мъжете във футбола, ние ви каним да покажете, че можете да сте капитаните в кухнята на едно вкусно дерби - Кулинарното световно. В него главна роля ще имат не нападателите и защитниците, а подправките, зеленчуците и онези тайни съставки, които правят храната много повече от вкусна - запомняща се.
Защото не е честно световното да е само по футбол, нали? Затова гласувайте за вашата любима рецепта и не забравяйте, че най-вкусната храна е тази, която хапвате в компанията на любимите си хора. А ако питате Антъни Бурдейн? Ами...той е на същото мнение.
Ето как си представя той най-вкусното пиле: "Вече знаех, че най-доброто ястие в света, перфектното ядене, много рядко е най-изисканото или най-скъпото. Знаех, че други важни фактори извън техниката или суровите съставки също могат да са в истинския бизнес в създаването на магията на масата за вечеря. Контекстът и спомените играят важна роля в най-добрите ястия в живота на човек. В смисъл, нека си го кажем: докато ядеш обикновено барбекю под палмово дърво и усещаш пясъка между пръстите на краката си, самба музиката свири тихо за фон, вълните се разбиват на брега на няколко метра от теб, лек бриз разхлажда запотения ти врат, поглеждаш отсреща зад купчината бирени бутилки към замечтаното изражение на лицето на човека срещу теб и осъзнаваш, че след половин час ще правите секс на чисти бели хотелски чаршафи… и този пилешки бут на грил изведнъж става дяволски добър“, казва легендата Антъни в „Приключенията на готвача“.
„Ако сте на двадесет и две, в добра физическа форма, жадни сте за знания и искате да бъдете още по-добри в това, аз ви призовавам да пътувате колкото е възможно по-далеч и на колкото се може по-различни места, ако трябва спете на пода. Разберете как други хора живеят, хранят се и готвят. Учете се от тях, където и да отидете.“
„Уменията могат да бъдат усвоени. Характера обаче или го имаш, или го нямаш.“
„Вашето тяло не е храм, това е увеселителен парк. Наслаждавайте се на преживяването.“
„Контекстът и паметта играят важна роля във всички страхотни ястия в живота на човека.“
„Добрата храна много често, дори най-често е простата храна.“
„Не лъжете! Направили сте грешка. Признайте си и продължете напред. Но никога не я правете отново.“
„Вие научавате много за някого, когато споделяте храната си.“
„Без нови идеи, успехът може да стане банален.“
„Пътуванията ви променят. Докато преминавате през този живот, този свят, променяте нещата съвсем леко, оставяте следа след себе си, дори и да е малка. А в замяна, животът и пътуванията оставят следа във вас. През повечето време тези следи върху тялото или сърцето ви са прекрасни. Често обаче носят болка.“
„Начинът, по който приготвяте омлет, разкрива вашия характер.“
„Под „Причини за напускане на последната работа“ никога не споделяйте истинската причина, освен ако не е свързана с пари или амбиции.“
„Отворете съзнанието си. Станете от дивана и се движете.“
„Късметът не е бизнес модел.“
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене