На пръв поглед може да бъде сбъркано със салата, но ястието е много повече от това - то е начин на живот!
Какво е купата на Буда?
Купата на Буда е ястие, което се състои от комбинация на зърнени храни, семена и сезонни зеленчуци. Те произлизат от древния ритуал на будистките монаси, които са обикаляли от къща на къща с купа в ръце, молейки вярващите да дарят храна и цветя. Това е и една от причините купите да са сред символите на будистката религия. В съвремието те са се превърнали в истинска кулинарна тенденция, без да забравят духовния си произход. Монасите смятат, че храната е лекарство, което действа благоприятно както на тялото, така и на духа, а купата на Буда прави това чрез пресни сезонни храни, комбинирани, за да действат положително на организма.
Здравословното хранене, за будизма, означава да не се яде месо и риба, затова този тип ястия са вегетариански, но все така богати на фибри, протеини и витамини, благодарение на точния избор от продукти. Идеална за бърз обяд или за лека и балансираща вечеря, тази кулинарна тенденция се разпростира и в света на всеядните, като се срещат и вариации включващи риба (обикновено сьомга) или месо.
За да пресъздадете класическата купа на Буда, е важно да включите
5 елемента:
- растителни протеини: бобови растения (боб, нахут, леща) или тофу;
- въглехидрати: зърнени храни (лимец, овес, кафяв ориз, киноа, просо);
- сурови зеленчуци: зелена салата, спанак, рукола, домати, моркови;
- сезонни варени зеленчуци: тиквички, чушки, артишок, къдраво зеле, броколи и т.н .;
- мазнини и допълнителни подправки: растителни мазнини (зехтин, маслодайни семена, сушени плодове или авокадо).
Всички храни трябва да се приготвят отделно и да се поставят в купата, като се създава композиция, която трябва да е хетерогенна, както и естетически красива.
Рецепти за купа на Буда
Създаването на това ястие може да изглежда лесно, но в действителност трябва да бъдете много внимателни за това какъв вид храна избирате и каква е хранителна стойност на всяка от тях.
Ако искате да създадете класическата вегетарианска разновидност, ето три рецепти, които да пробвате:
Червената купа на Буда: кафяв ориз, карфиол, печени моркови, лъжици хумус, авокадо, варен сладък картоф, цвекло, варен спанак, кимион, сол и пипер;
Зимна купа на Буда: киноа, печени сезонни зеленчуци, микс от салати, авокадо.
Цветен микс: тиква, целина, брюкселско зеле, рукула, боб, валериана, просо, ленено семе.
Съставките и презентацията на ястието също са много важни. За разлика от салатите, съставките не трябва да се смесват заедно, а да се поставят отделно в купата, така че да могат да се усети индивидуалността на всеки продукт. Въпреки че оригиналните рецепти не включват наличието на месо или риба, поради широката им употреба, те са имплементирани и в това ястие, разбира се в съвсем малки количества. Много популярни са рецепти базирани на скариди или сьомга, идеален заместител на протеините за онеза от вас, които не си падат особено по бобовите растения.
(rozali.com)
Още от Магии в кухнята
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос
Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща
"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра
Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия
Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти
Открийте специалното меню, което съчетава класически вкусове с модерни акценти, превръщайки всяка трапеза в истинско гурме изживяване. Насладете се на свежа салата със синьо сирене, хрупкави хапки със сьомга и ароматни дробени от младо телешко в гювече. Балансирани, ароматни и с интересна комбинация от вкусове, тези рецепти ще впечатлят вашите гости!