11 Февруари, 2025
/

Чорбата на везира

Чорбата на везира

Вкусна и мека, тя е задоволявала капризите и на най-великите владетели

Хидив чорба 

В превод от фарси “хидив” - велик везир, представлява зеленчукова крем супа със запръжка и застройка. 
Вкусна и мека, тя е задоволявала капризите и на най-великите везири.

Необходими продукти: 

1 тиквичка (настъргана) 
1 картоф (настърган) 
1 морков (настърган) 
3 супени лъжици олио 
1/2 супена лъжица краве масло 
1 литър вода (може пилешки или месен бульон) 
1 чаена лъжичка сол 
1/2 чаена лъжичка черен пипер 
За запръжката: 
1/2 супена лъжица краве масло 
1 супена лъжица брашно 
1 чаена чаша вода 
За застройката: 
1 яйце 
1/2 водна чаша прясно мляко 


ПРИГОТВЯНЕ: 

Разтопете маслото и олиото в тенджера и добавете настъргания картоф. Запържете закратко и добавете настърганите тиквичка и морков. 
Продължете със сотирането. 
Поръсете със сол и черен пипер. Сипете водата и оставете да заври на слаб огън. 

Разтопете маслото за запръжката в малък тиган добавете брашното. 
Запържете до промяна на цвета. Добавете водата и разбъркайте. 

За застройката, смесете яйцето и млякото в купа и разбийте. 

Първо добавете запръжката към врящата супа. След като разбъркате, пасирайте добре с пасатор. 

След това добавете малко супа в купата със застройката и я изсипете в тенджерата като разбърквате. 

След като поври още малко Хидив чорба е готова. По желание поръсете с пресен магданоз и лют червен пипер. 
Поднесете с крутони или препечен хляб. 

Източник: Фейсбук, Група "Турски вкусотии"

Сподели:
"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия

Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти

Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти

Открийте специалното меню, което съчетава класически вкусове с модерни акценти, превръщайки всяка трапеза в истинско гурме изживяване. Насладете се на свежа салата със синьо сирене, хрупкави хапки със сьомга и ароматни дробени от младо телешко в гювече. Балансирани, ароматни и с интересна комбинация от вкусове, тези рецепти ще впечатлят вашите гости!

Домашна саздърма от шилешко

Домашна саздърма от шилешко

Рецептата е проста и лесна, но тя е много вкусна и с нея може да приготвяте бързи и питателни ястия