Потърсете сирене фета в саламура
Тези хрупкави пилешки котлети, овкусени с песто и гарнирани със сочни напукани домати, се сервират с кремообразна разбита фета. Потърсете сирене фета в саламура и го натрошете на ръка за най-добри резултати.
Съставки
сирене фета в саламура, отцедено и натрошено (около 1/2
чаша)
1 скилидка чесън, настърган
4 супени лъжици пълномаслено обикновено цедено кисело
мляко
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици вода плюс 2 супени лъжици
1/3 чаша универсално брашно
1 1/2 чаши пълнозърнестa панко галета
1 голямо яйце
3 супени лъжици песто от босилек
4 пилешки котлети
1/4 чаена лъжичка сол
2 чаши чери домати
1/2 чаена лъжичка смлян пипер
1/4 чаена лъжичка алепски пипер (по избор)
Упътвания
1. Комбинирайте фета, чесън, 2 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица олио и 1 чаена лъжичка лимонов сок в кухненски робот; смелете го до много гладко, около 1 минута, като спрете, за да изстържете стените на купата веднъж или два пъти.
2. Бавно налейте 2 чаени лъжички вода през улея; обработвайте, докато сместа изглежда разбита, около 2 минути, като спрете, за да изстържете стените на купата, ако е необходимо. Добавете останалите 2 супени лъжици кисело мляко;
Прехвърлете разбитата фета в средна купа; покрийте и охладете до готовност за употреба.
3. Поставете брашно в плитка чиния и поставете панко в отделна плитка чиния. Разбийте яйцето в трета плитка чиния. Добавете 1 супена лъжица песто и 1 супена лъжица вода към яйцето; разбийте, докато се комбинират. Работете с 1 котлет наведнъж, оваляйте в брашно, обръщайки, за да покрие хубаво. Поставете набрашнения котлет в яйчената смес; обърнете, за да намажете, оставяйки излишното да капе обратно в чинията. Поставете котлета в панкото; обърнете, като
потупвате леко, за да залепне. Поставете върху голяма чиния. Повторете с останалите котлети.
4. Загрейте 1 1/2 супени лъжици масло в голям тиган на среден огън. Добавете 2 панирани котлета; гответе, като обърнете веднъж, докато стане златисто кафяво и хрупкаво от двете страни, 4 до 6 минути. (Намалете топлината до средно ниска, ако е необходимо, за да предотвратите изгаряне.) Прехвърлете котлетите в чиста чиния; покрийте хлабаво с фолио, за да се затопли. Повторете с още 1 1/2 супени лъжици масло и останалите 2 котлета. Поръсете пилето с 1/8 чаена лъжичка сол.
5. Избършете тигана; загрейте останалите 1 1/2 чаени лъжички масло на средно висока температура. Добавете домати; гответе, като разбърквате от време на време, докато започне да образува мехури, около 5 минути. Отстранете от огъня; разбъркайте с черен пипер и останалата 1 чаена лъжичка лимонов сок и 1/8 чаена лъжичка сол.
6. Разстелете разбитата фета върху чиния; поръсете с алепски пипер, ако желаете. Отгоре се нареждат пилешките котлети. Сложете напуканите домати върху пилето. Разбъркайте останалите 2 супени лъжици песто и 1 супена лъжица вода заедно в малка купа. Намажете пилето.
Източник: jenite
Следете с Фактор
ИТН: Не гарантираме, че Силви Кирилов ще откаже номинация за премиер, ако оглави НС
- 20:38, 23 Ноември, 2024
Мартин Димитров: Няма разцепление в ПП-ДБ - обяснихме, че ще гласуваме различно
- 20:12, 23 Ноември, 2024
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене
Италианско тесто за пица
Тестото може да се използва и за фокача