6 Декември, 2025
/

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Тези хрупкави пилешки котлети, овкусени с песто и гарнирани със сочни напукани домати, се сервират с кремообразна разбита фета. Потърсете сирене фета в саламура и го натрошете на ръка за най-добри резултати.

Съставки

сирене фета в саламура, отцедено и натрошено (около 1/2
чаша)
1 скилидка чесън, настърган
4 супени лъжици пълномаслено обикновено цедено кисело
мляко
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици вода плюс 2 супени лъжици
1/3 чаша универсално брашно
1 1/2 чаши пълнозърнестa панко галета
1 голямо яйце
3 супени лъжици песто от босилек
4 пилешки котлети
1/4 чаена лъжичка сол
2 чаши чери домати
1/2 чаена лъжичка смлян пипер
1/4 чаена лъжичка алепски пипер (по избор)

Упътвания

1. Комбинирайте фета, чесън, 2 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица олио и 1 чаена лъжичка лимонов сок в кухненски робот; смелете го до много гладко, около 1 минута, като спрете, за да изстържете стените на купата веднъж или два пъти.

2. Бавно налейте 2 чаени лъжички вода през улея; обработвайте, докато сместа изглежда разбита, около 2 минути, като спрете, за да изстържете стените на купата, ако е необходимо. Добавете останалите 2 супени лъжици кисело мляко; 
Прехвърлете разбитата фета в средна купа; покрийте и охладете до готовност за употреба.

3. Поставете брашно в плитка чиния и поставете панко в отделна плитка чиния. Разбийте яйцето в трета плитка чиния. Добавете 1 супена лъжица песто и 1 супена лъжица вода към яйцето; разбийте, докато се комбинират. Работете с 1 котлет наведнъж, оваляйте в брашно, обръщайки, за да покрие хубаво. Поставете набрашнения котлет в яйчената смес; обърнете, за да намажете, оставяйки излишното да капе обратно в чинията. Поставете котлета в панкото; обърнете, като
потупвате леко, за да залепне. Поставете върху голяма чиния. Повторете с останалите котлети.

4. Загрейте 1 1/2 супени лъжици масло в голям тиган на среден огън. Добавете 2 панирани котлета; гответе, като обърнете веднъж, докато стане златисто кафяво и хрупкаво от двете страни, 4 до 6 минути. (Намалете топлината до средно ниска, ако е необходимо, за да предотвратите изгаряне.) Прехвърлете котлетите в чиста чиния; покрийте хлабаво с фолио, за да се затопли. Повторете с още 1 1/2 супени лъжици масло и останалите 2 котлета. Поръсете пилето с 1/8 чаена лъжичка сол.

5. Избършете тигана; загрейте останалите 1 1/2 чаени лъжички масло на средно висока температура. Добавете домати; гответе, като разбърквате от време на време, докато започне да образува мехури, около 5 минути. Отстранете от огъня; разбъркайте с черен пипер и останалата 1 чаена лъжичка лимонов сок и 1/8 чаена лъжичка сол.

6. Разстелете разбитата фета върху чиния; поръсете с алепски пипер, ако желаете. Отгоре се нареждат пилешките котлети. Сложете напуканите домати върху пилето. Разбъркайте останалите 2 супени лъжици песто и 1 супена лъжица вода заедно в малка купа. Намажете пилето.


Източник: jenite

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза