6 Декември, 2025

Имамбаялдъ по рецепта на отец Епифаний от Света гора

Имамбаялдъ по рецепта на отец Епифаний от Света гора

снимка: vijti.com

Едно различно ястие, което ще ви накара да си оближете пръстите

Необходими продукти: 

домати - 4 - 5 броя
патладжани - 2 броя
лук - 1 глава
червен пипер - 1 к.л.
кимион - 1/3 к.л.
черен пипер - 1/3 к.л.
магданоз - 6 - 7 стръка
чесън - 4 скилидки
олио
сол

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете патладжаните по дължина. Посолете и ги сложете в купа, за да се отцеди горчилката от тях - най-добре за няколко часа.

Измийте и ги подсушете добре, след което ги изпържете в сгорещено олио.

Нареждайте пържените патладжани върху кухненската хартия, за да попие излишната мазнина.

Подредете ги в подходяща тава за печене.

Наситнете чесъна и лука, задушете ги в малко олио. Прибавете към тях настърганите домати и овкусете с подправките - сол, кимион, черен и червен пипер.

Оставете доматения сос да поври за кратко и го поръсете с магданоз.

Залейте патладжаните. Загрейте фурната на 200 градуса и печете имамбаялдъта за 30-тина минути или до готовност. Поръсете с магданоз и сервирайте.

Източник: edin.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза