И как да проверим покупката си у дома
Добавянето на растителни мазнини към кравето масло е незаконно. Кравето масло е продукт със съдържание на млечни мазнини над 80% и вода под 16%, произведено от пълномаслено мляко без растителни добавки. Храните, наречени краве масло, но съдържащи палмово и друго растително масло, са фалшиви.
Използването на краве масло има благоприятен ефект върху зрението, състоянието на кожата и концентрацията. Освен това маслото осигурява по-голяма подкрепа на централната ни нервна система, отколкото масата на специалните хранителни добавки.
Диетолозите казват: всеки ден трябва да ядете двадесет грама масло.
Качественото краве масло е богато на витамини А, Е, D, желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, натрий, мед, манган и цинк. Но за да може този конкретен млечен продукт да бъде на вашата маса, ще трябва внимателно да обмислите избора му, защото основното за полезността му е, че трябва да е естествено.
Как да различим маслото без растителна мазнина?
Факт е, че под опаковката на маслото често се крие фалшификат или дори маргарин. На първо място, прочетете внимателно съставките: истинското масло се прави само от краве мляко. Ако съставът включва растителни мазнини, палмово, фъстъчено или кокосово масло, както и съставка, наречена "заместител на млечната мазнина", това не е краве масло, а неговият евтин аналог. Естественото краве масло не съдържа изброяване на различни растителни масла, както в маргарина, а само мляко или млечна сметана.
Не купувайте артикул със съмнително ниска цена. Маслото от натурално мляко не може да бъде евтино. Разгледайте подробно опаковките и прочетете съставките в магазина. Продуктът с най-високо качество има 82.5%. Ако продавачът реже масло от голям парче, погледнете разфасовката. Добрият продукт има еднаква консистенция, без петна или ивици. При изрязване блести леко.
Как да проверите покупката си на краве масло у дома
- Оценете органолептичните характеристики: външен вид, цвят и вкус. Естественото краве масло ще е твърдо на допир. Кравето масло няма да изцапа опаковката, когато я отворите. Също така не полепва по нея. Цветът на натуралното масло е светложълт или жълт, с деликатна млечна миризма и кремообразен вкус, без намек за неприятни вкусове.
Истинското масло не може да се помирише през опаковката. Топи се в устата, без да оставя мазна обвивка на езика и небцето.
- Оставете маслото при стайна температура: на фалшивото ще се появят капки влага;
- Загрейте в тиган: истинското масло веднага ще зацвърчи, образувайки лека пяна и разпространявайки апетитен аромат, докато палмовата мазнина просто ще се разтопи и разпространи;
- Поставете парче в гореща вода: млечният продукт ще се стопи на повърхността, превръщайки се в хетерогенна полупрозрачна локва, маргаринът ще лежи в дебел, плътен слой. Ако след това разбъркате водата, маслото ще се разтвор, а маргаринът просто ще се разпадне на малки частици, оставяйки водата бистра;
- Замразете бучката масло за 3 часа. След замразяване маслото не може да бъде отрязано, то се отчупва на парчета, докато палмовото масло лесно се маже върху хляба;
- Потопете малко от продукта във водка или спирт: от оцветителите, съдържащи се в ментето краве масло, тя ще придобие жълтеникав или оранжев цвят.
Източник: gotvach.bg
Следете с Фактор
България
Зафиров: БСП е подложена на изпитание, няма да сме изтривалка на нечистоплътни интереси
- 21:23, 23 Ноември, 2024
Свят
Орбан: На 12 декември вътрешните министри на ЕС ще подкрепят София и Букурещ за Шенген
- 20:50, 23 Ноември, 2024
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене