Яйца по панагюрски и в допълнение - домашни питки на тиган
За 2 порции
яйца - 6 бр.
кисело мляко - 200 g
червен пипер (пушен или сладък) - 1 с.л.
масло - 50 g
сирене - 100 g
оцет - 2 с.л.
чесън - 5 скилидки
ЗА ХЛЯБА
брашно - 250 g
вода (топла) - 150 - 180 ml
суха мая - 1 пакетче
масло (разтопено) - 50 g
олио - 5 с.л.
захар - 1 ч.л.
сол
черен пипер
Начин на приготвяне
За хляба
Активираме маята в захарта и топлата вода.
Добавяме разтопеното масло, брашното, солта и пипера и омесваме пухкаво тесто.
Оставяме да втаса на стайна температура за 45 min.
Оформяме малки топчета и разточваме върху набрашнена повърхност. Оставяме да почине за 10 min.
В нагорещен тиган добавяме олио и запържваме питките от всяка страна до златисто.
За яйца по панагюрски
Яйцата приготвяме като слагаме тенджера с вода да заври, след което оставяме на умерено слаб огън и добавяме оцета. Правим водовъртеж с помощта на кухненска тел или бъркалка и внимателно поставяме яйцата 2 по 2. Готвим по 3 min.
В тиган запържваме ситно нарязания чесън в маслото и червения пипер.
Смесваме киселото мляко с натрошеното сирене и поднасяме яйцата.
Шеф Шишков (gotvi.lidl)
Вижте самото изпълнение на рецептата на https://youtu.be/eYylQW0XLBg
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене