5 Декември, 2025
/

Класика от българската кухня

Класика от българската кухня

Яйца по панагюрски и в допълнение - домашни питки на тиган

За 2 порции

яйца - 6 бр.
кисело мляко - 200 g
червен пипер (пушен или сладък) - 1 с.л.
масло  - 50 g
сирене  - 100 g
оцет  - 2 с.л.
чесън - 5 скилидки

ЗА ХЛЯБА

брашно - 250 g
вода (топла) - 150 - 180 ml
суха мая - 1 пакетче
масло (разтопено) - 50 g
олио  - 5 с.л.
захар - 1 ч.л.
сол
черен пипер

Начин на приготвяне

За хляба

Активираме маята в захарта и топлата вода.
Добавяме разтопеното масло, брашното, солта и пипера и омесваме пухкаво тесто.
Оставяме да втаса на стайна температура за 45 min.
Оформяме малки топчета и разточваме върху набрашнена повърхност. Оставяме да почине за 10 min.
В нагорещен тиган добавяме олио и запържваме питките от всяка страна до златисто.

За яйца по панагюрски

Яйцата приготвяме като слагаме тенджера с вода да заври, след което оставяме на умерено слаб огън и добавяме оцета. Правим водовъртеж с помощта на кухненска тел или бъркалка и внимателно поставяме  яйцата 2 по 2. Готвим по 3 min.
В тиган запържваме ситно нарязания чесън в маслото и червения пипер.
Смесваме киселото мляко с натрошеното сирене и поднасяме яйцата.

Шеф Шишков (gotvi.lidl)

Вижте самото изпълнение на рецептата на https://youtu.be/eYylQW0XLBg

 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.