23 Декември, 2025
/

Пълнена агнешка плешка

Пълнена агнешка плешка

Едно от най-често приготвяните ястия за Великден

 

Продукти:

агнешка плешка
агнешки бял дроб
агнешки черен дроб
ориз - 2/3 чаена чаша
пресен лук - 1 връзка
магданоз - 1/2 връзка
джоджен - 1/2 връзка
черен пипер - 1/2 чаена лъжица
червен пипер - 1 супена лъжица
олио - 4 супени лъжици


Рецептата за пълнена агнешка плешка е подходяща за празнична трапеза, както и за посрещане на гости, тъй като с нея пестите усилия - месото и гарнитурата се готвят заедно.

Първата стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е подготовката на плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката, слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.

Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и ½ чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.

Последната стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката добавете малко вода и я сварете отделно. Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът се набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.

Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте ½ литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 ½ - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Източник: supichka

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза