За това колко полезно е авокадото до този момент не е писал само някой мързелив редактор на здравен или готварски сайт.
Позовавайки се на впечатляващите факти за здравословните мазнини, специалистите по хранене препоръчват добавянето на този плод към сандвичи, омлети, сладкиши и супи, да не говорим за очевидни неща като салати и сос от гуакамоле.
Независимо дали го приемате под формата на пюре, на салата, или ще го дълбаете с лъжица, тялото ви ще си извлече невероятни изгоди от този вкусен и красив плод.
Ето 6 научно доказано факта за ползите от авокадото:
1. Авокадото е богато на калий
Калият е хранително вещество, което е важна част от всяка балансирана диета. Множество проучвания сочат, че хората, които приемат голямо количество калий, имат кръвно налягане в норма и са по-малко предразположени към инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.
2. Авокадото е страхотен източник на витамини С и Е
Вкусният плод е една от малкото натурални храни, които съдържат голямо количество витамини С и Е. Някои проучвания – струва си да отбележим, често подкрепяни от производителите на авокадо – сочат, че двата витамина си взаимодействат, увеличавайки съдържанието на антоксиданти в тялото.
Според клинично проучване, комбинацията от витамини С и Е под формата на хранителни добавки, забавя натрупването на артериална плака при хора с висок холестерол – опасен процес, който може да доведе до инфаркт или инсулт.
3. Авокадото има месеста кора
Ако някога сте си купували авокадо от магазина, знаете, че то има дебела и грапава кора. Въпреки че не се яде, тя предпазва плода от остатъчните пестициди, които срещаме при други незащитени плодове като ябълките и броколите. Затова е важно да измивате добре повечето селскостопански продукти преди консумация.
Благодарение на кожата на авокадото, вероятността случайно да приемете и пестициди заедно с плода е малка.
4. Плодът на авокадото съдържа агенти, които се борят с рака.
Разрязвайки авокадо, ще забележите, че в центъра то е яркожълто, а в периферията – тъмнозелено. Тъмнозелената част е една от най-изучаваните, заради високата си концентрация на определени видове каротеноиди.
Каротеноидите са антиоксиданти, които учените успешно са използвали в борбата срещу рака в лабораторни условия. Все още не е ясно дали човек, който редовно се храни с авокадо, би пожънал подобен успех, но способността на тялото да абсорбира каротеноидите зависи отчасти от присъствието на диетични мазнини, като мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото.
Да, авокадото е истинска суперхрана, способна е да трансформира дори най-обичайната хранителна система, което я прави малко по-здравословна.
Но може ли авокадото с полезните витамини, фибри и мононенаситени мазнини да дойде прекалено много в режима ни на хранене?
„За разлика от наситените мазнини, мононенаситените мазнини намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Този вид мазнини, освен това главно предимство, помагат на организма ни да абсорбира мастноразтворимите витамини А, К, Д и Е. И 10 грама фибри средно от плодове дават отлична наситеност „, казва диетологът Кери Ганс. Но добавяйки, че „повече“ тук задължително не означава „по-добре“.
Както при всички храни, важно е да запомните размера на порциите, когато ядете авокадото.
Въпреки всичките си здравословни съставки, авокадото съдържа 250-320 калории и 20 грама мазнини, така че оптималната част е 1/3 от средно голям плод.
И повечето хора, както разбираме, превишават тази доза.
Не, авокадото няма да ни навреди, ако го ядем всеки ден. Въпреки това, калориите и мазнините в него са над ежедневните ни нужди, така че ако не вземате предвид хранителната стойност на авокадото при планирането на диета, в дългосрочен план, то може да доведе до увеличаване на теглото.
Хранителните специалисти обясняват, че количеството здравословни мазнини като цяло и авокадото в частност, са различни за всеки човек.
Това, което е нормално за определен човек, не е нормално за друг и зависи от много фактори.
Най-важните от тях са нивото на физическата активност, нивото на калориен прием и храните, които постоянно присъстват в хранителния режим. С други думи, за да даде конкретни препоръки колко такъв плод да се яде, специалистът трябва да види какво ядете и колко се движите.
Общото правило е, че трябва да ядете плода 2-3 пъти седмично и не повече, ако вашата диета вече е пълна със здравословни мазнини, като ядки, семена и зехтин. Ако изброените продукти не са най-често срещаните гости във вашата чиния, може да ядете авокадо на ден и да не се притеснявайте за нищо.
Накрая: авокадото е много готино и абсолютно здравословно, но въпреки това трябва да се внимава, ако искаме да отслабнем или вече се консумират достатъчно храни, богати на мононенаситени мазнини.
Трябва да се внимава, ако искаме да отслабнем
Фактор Фактор
Още от Чичо доктор
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?
Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали
Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота
У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).