5 Декември, 2025

Необичайна, много лесна, много свежа и много вкусна рецепта

Необичайна, много лесна, много свежа и много вкусна рецепта

Сурова бананова веган торта

Необходими съставки:

За блата
бадеми - 250 грама сурови
фурми - 10 броя

За крема
банан - 3 броя
брашно от рожков - 3 супени лъжици (или какао)
меласа - 1 супена лъжица (или мед)
кокосови стърготини - 1 чаена чаша
стафиди - 50 грама
чия - 2 супени лъжици
ванилия - 1 брой

Рецептата:

Необичайни, много лесни, много свежи, много вкусни, такива са суровите сладкиши. Във веган менюто сладкишите без яйца и млечни продукти са нещо традиционно, за класическото домакинство обаче веган рецептите за сладкиши са по-скоро изненада. Рецептата за сурова бананова веган торта с кокос е само една идея, как да приготвим лесен, здравословен и много вкусен сладкиш, който дава енергия и настроение. Рецептите за сурови веган сладкиши са толкова лесни, че са подходящи дори и за абсолютно начинаещи готвачи. Полученият сладкиш пък може да бъде както вкусен завършек на всяко меню, така и чудесна закуска сутрин или пък следобед с кафето.

Първата стъпка от рецептата за сурова бананова веган торта с кокос е подготовката на бадемите за блата. Накисвате суровите бадеми за минимум 6-7 часа, а най-добре за една нощ. След като са престояли във водата ядките са готови, отцеждате ги и ги смилате с блендер или кухненски робот, заедно с почистените от костилките фурми. Смилате до получавате на гъста каша с парченца ядки. Във форма за сладкиш, най-добре с падащи стени поставяте хартия за печене и разпределяте равномерно сместа за блата.

Отново с помощта на блендер или кухненски робот смилате стафидите, добавяте бананите, меласата/меда, брашното от рожков и ванилията. Брашното от рожков се използва като заместител на какаото, така че спокойно може да го замените с неподсладено какао в същото количество. 

След като получите хомогенна смес, добавете, кокосовите стърготини и семената чия и разбъркайте добре с шпатула или дървена лъжица, така че да се разпределят равномерно в сместа. Полученият крем изсипете върху блата на равен пласт. Оставете суровата бананова торта в хладилника за два-три часа, за да стегне. Преди сервиране украсете тортата, като вариант за украса е да поръсите сладкиша с кокосови стърготини, както е украсен и сладкиша на снимките.

(supichka.com)
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза