Богоявление или Йордановден ( известен още като Водици) е един от най-големите християнски празници.
В този свещен ден Иисус е кръстен в ледените води на река Йордан.
В народните традиции той е съпътстван с множество ритуали и обичаи, а традиционната трапеза има култово място в празника. Гозбите, които се приготвят, са много разнообразни. На особена почит обаче е хлябът, който задължително присъства на празничната трапеза.
Обредна прясна погача:
Необходими продукти:
600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ½ ч.л. сода
½ кофичка кисело мляко
1 яйце
350 мл топла вода
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица. Добавя се водата и се замесва меко, лепкаво тесто. За по-лесно месене ръцете се намазват с олио. Ако искате да украсите погачата, отделете малко от него настрана.
Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути. В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата.
Погачата се пече на 180 градуса 30 минути. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа. Така коричката става хрупкава, а вътрешността остава мека.
Още от Магии в кухнята
Коледна пуйка с манатарки и сини сливи
Ароматната плънка и канапето от нарязано и задушено кисело зеле правят ястието изкусително вкусно
За Коледната трапеза – зимна борания
Предлагаме ви една по-различна рецепта за постно ястие, което се вписва идеално в празничната традиция на Рождество. Освен, че се готви лесно, то е и много вкусна зимна гозба
Тиквена угодия
Угодия идва от глагола "угаждам" - да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите