5 Декември, 2025
/

Обредна прясна погача за Богоявление

Обредна прясна погача за Богоявление

снимка: архив Faktor.bg

Хлябът е на особена почит на празничната трапеза и има култово място в празника

Богоявление или Йордановден ( известен още като Водици) е един от най-големите християнски празници. 

В този свещен ден Иисус е кръстен в ледените води на река Йордан. 

В народните традиции той е съпътстван с множество ритуали и обичаи, а традиционната трапеза има култово място в празника. Гозбите, които се приготвят, са много разнообразни. На особена почит обаче е хлябът, който задължително присъства на празничната трапеза.

Обредна прясна погача:

Необходими продукти:

600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)

3 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 ½ ч.л. сода

½ кофичка кисело мляко

1 яйце

350 мл топла вода

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица. Добавя се водата и се замесва меко, лепкаво тесто. За по-лесно месене ръцете се намазват с олио. Ако искате да украсите погачата, отделете малко от него настрана.

Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути. В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата.

Погачата се пече на 180 градуса 30 минути. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа. Така коричката става хрупкава, а вътрешността остава мека. 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.