21 Декември, 2025
/

Обредна прясна погача за Богоявление

Обредна прясна погача за Богоявление

снимка: архив Faktor.bg

Хлябът е на особена почит на празничната трапеза и има култово място в празника

Богоявление или Йордановден ( известен още като Водици) е един от най-големите християнски празници. 

В този свещен ден Иисус е кръстен в ледените води на река Йордан. 

В народните традиции той е съпътстван с множество ритуали и обичаи, а традиционната трапеза има култово място в празника. Гозбите, които се приготвят, са много разнообразни. На особена почит обаче е хлябът, който задължително присъства на празничната трапеза.

Обредна прясна погача:

Необходими продукти:

600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)

3 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 ½ ч.л. сода

½ кофичка кисело мляко

1 яйце

350 мл топла вода

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица. Добавя се водата и се замесва меко, лепкаво тесто. За по-лесно месене ръцете се намазват с олио. Ако искате да украсите погачата, отделете малко от него настрана.

Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути. В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата.

Погачата се пече на 180 градуса 30 минути. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа. Така коричката става хрупкава, а вътрешността остава мека. 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза