16 Декември, 2025
/

Пълнен шаран за Никулден

Пълнен шаран за Никулден

Две изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие за празника

На 6 декември по стар български обичай празнуваме Никулден. В чест на светеца, властелин на морето, покровител на рибарите и патрон на банкерите, се нарежда празнична трапеза. Задължително на нея се поднасят Никулденски шаран – обредна храна, без която празникът не е истински.

Ако искате да приготвите шаран за Никулден по автентични рецепти, доверете се на нашите предложения.

Необходими продукти: 1 шаран (2-3 кг), 1 връзка целина, 10 средно големи глави лук, 1 ч.ч. олио, 5-6 бр. моркови, 5-10 скилидки чесън, 1.5 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка пресен магданоз, 1-2 бр. лимони, 1 ч.ч. вода, 50 гр. стафиди, кисели краставички, доматено пюре, сол, черен или бял пипер.

Първи вариант (шаран на фурна)

Начин на приготвяне: Шаранът се почиства много внимателно от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. След това се оставя да постои 1-2 часа, за да дръпне солта.

През това време в олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите леко да се задушат. Добавят се към тях  ситно нарязаните орехи, стафидите, обеленият чесън. Сместа се разбърква добре и се овкусява със сол и черен или бял пипер.

С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.

Ястието се поднася в продълговата чиния. Много подходящо е с него да се сервира и чаша хубаво сухо бяло вино или младо червено вино (по ваш вкус).

Втори вариант (Рибник)

нужни продукти за кората:

500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника за час.

През това време се приготвя кората, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

В загрят зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът и се разбърква добре сместа. 

С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

Добре подсушения шаран се увива в кората, след което отделното тестото се разточва и от него се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

Поднесете сготвения шаран за Никулден върху листа от свежа маруля. По желание може да украсите с резенчета лимон и свеж магданодз. Чаша червено вино ще направи удоволствието от похапването на никулденския шаран пълно.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза