22 Декември, 2025

Печено сирене по гръцки

Печено сирене по гръцки

С домати, маслини и каперси

Продукти за 2 порции:

1 ч.л. хариса
2 клонки розмарин 
150 г черни домати
1 скилидки чесън
180 г сирене фета
черен пипер
1 с.л. зехтини
лимон
сол
3 маслини, зелени
1 с.л. каперси

7 стъпки за приготвянето:

Измийте чери доматите и ги нарежете на осмини. Обелете чесъна и го нарежете на дребно.

Изстискайте сока от разполовените лимони. Нарежете маслините на парчета.

Измийте розмарина, отцедете и накълцайте листата.

Отцедете каперсите и смесете с чесън, маслини, лимонов сок, розмарин, хариса и зехтин. Добавете 1 с.л. нарязан лук.

Смесете с доматите и подправете със сол и черен пипер.

Разполовете сиренето Фета и поставете всеки резен в средата на голям лист фолио (приблизително 30 x 30см). Нанесете сместа от домати и каперси върху сиренето.

Завийте фолиото на пакети и поставете в касерола. Печете в предварително загрята фурна на 180°C (160°C на вентилатор, 4 на газ), за 15 минути. Поставете и сервирайте в чинии, отворете внимателно и поднесете горещи.

По рецепта на liebherr.com.


Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза