19 Декември, 2025
/

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

снимка: Георги Стоянов

Комбинирайте морската текстура на калмара със свежестта на кускуса и деликатната крехкост на аспержите, за да се насладите на едно балансирано, пролетно ястие, което ще впечатли и най-изисканите вкусове

Ако искате да внесете морска нотка и пролетна свежест в менюто си – доверете се на нашето предложение.*

Необходими продукти:

Пипала от калмари (около 300 г – може да са пресни или замразени, добре почистени)

1 чаша фино смлян кускус (инстантен – най-често срещаният в супермаркетите)

1 чаша горещ зеленчуков или пилешки бульон (може да се замени с гореща вода и щипка сол)

1 връзка пресни аспержи

2 скилидки чесън (накълцани)

1 лимон (сокът и кората)

Зехтин (или масло по желание)

Сол и черен пипер на вкус

Малко нарязан пресен магданоз или мента (по желание)

Начин на приготвяне:

Кускус:

Използвайте инстантен фино смлян кускус (не перлен кускус), който се приготвя чрез запарване, а не варене. В купа сложете 1 чаша кускус, добавете щипка сол, 1 с.л. зехтин или масло и настъргана лимонова кора.

Залейте с 1 чаша горещ зеленчуков или пилешки бульон. Ако нямате бульон под ръка, използвайте същото количество гореща вода и добавете щипка сол за вкус.

Покрийте плътно и оставете за 5 минути кускуса да се сготви. След това го разбъркайте с вилица, добавете лимоновия сок и, ако желаете, малко нарязан магданоз или мента.

 Аспержи:

Измийте ги и ги почистете от твърдите краища. Запечете ги в горещ тиган с малко зехтин за 4–6 минути, докато омекнат, но останат хрупкави. Подправете със сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок.

Пипала от калмари:

Ако използвате сурови пипала, препоръчително е първо леко да ги бланширате – пуснете ги във вряща подсолена вода за около 30–60 секунди, колкото да побелеят леко и да се стегнат. След това ги подсушете много добре с кухненска хартия. 

В тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Добавете накълцания чесън и гответе 30 секунди. Сложете пипалата и ги запечете на силен огън по 2–3 минути от всяка страна, докато се свият, леко покафенеят и станат приятно хрупкави по краищата. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок. Не ги гответе твърде дълго – така ще останат крехки, без да станат жилави.

Ако използвате предварително сварени или бланширани пипала (от замразен пакет), просто ги подсушете и запечете директно в тигана за 2–3 минути на страна. 

Подредба и сервиране:

В голяма чиния направете канапе от лимоновия кускус. Подредете върху него аспержите, а пипалата от калмари – отстрани или отгоре, според предпочитанието ви. Завършете с няколко капки зехтин, настъргана лимонова кора и стръкче прясна зелена подправка.

Поднесете ястиет с охладено бяло сухо вино, което ще даде още по-голяма изтънченост и свежест на неговия вкус.

Да ви е сладко!

*Рецептата ни изпрати редовен читател и приятел на Faktor.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза