23 Юни, 2025
/

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

снимка: Георги Стоянов

Комбинирайте морската текстура на калмара със свежестта на кускуса и деликатната крехкост на аспержите, за да се насладите на едно балансирано, пролетно ястие, което ще впечатли и най-изисканите вкусове

Ако искате да внесете морска нотка и пролетна свежест в менюто си – доверете се на нашето предложение.*

Необходими продукти:

Пипала от калмари (около 300 г – може да са пресни или замразени, добре почистени)

1 чаша фино смлян кускус (инстантен – най-често срещаният в супермаркетите)

1 чаша горещ зеленчуков или пилешки бульон (може да се замени с гореща вода и щипка сол)

1 връзка пресни аспержи

2 скилидки чесън (накълцани)

1 лимон (сокът и кората)

Зехтин (или масло по желание)

Сол и черен пипер на вкус

Малко нарязан пресен магданоз или мента (по желание)

Начин на приготвяне:

Кускус:

Използвайте инстантен фино смлян кускус (не перлен кускус), който се приготвя чрез запарване, а не варене. В купа сложете 1 чаша кускус, добавете щипка сол, 1 с.л. зехтин или масло и настъргана лимонова кора.

Залейте с 1 чаша горещ зеленчуков или пилешки бульон. Ако нямате бульон под ръка, използвайте същото количество гореща вода и добавете щипка сол за вкус.

Покрийте плътно и оставете за 5 минути кускуса да се сготви. След това го разбъркайте с вилица, добавете лимоновия сок и, ако желаете, малко нарязан магданоз или мента.

 Аспержи:

Измийте ги и ги почистете от твърдите краища. Запечете ги в горещ тиган с малко зехтин за 4–6 минути, докато омекнат, но останат хрупкави. Подправете със сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок.

Пипала от калмари:

Ако използвате сурови пипала, препоръчително е първо леко да ги бланширате – пуснете ги във вряща подсолена вода за около 30–60 секунди, колкото да побелеят леко и да се стегнат. След това ги подсушете много добре с кухненска хартия. 

В тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Добавете накълцания чесън и гответе 30 секунди. Сложете пипалата и ги запечете на силен огън по 2–3 минути от всяка страна, докато се свият, леко покафенеят и станат приятно хрупкави по краищата. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок. Не ги гответе твърде дълго – така ще останат крехки, без да станат жилави.

Ако използвате предварително сварени или бланширани пипала (от замразен пакет), просто ги подсушете и запечете директно в тигана за 2–3 минути на страна. 

Подредба и сервиране:

В голяма чиния направете канапе от лимоновия кускус. Подредете върху него аспержите, а пипалата от калмари – отстрани или отгоре, според предпочитанието ви. Завършете с няколко капки зехтин, настъргана лимонова кора и стръкче прясна зелена подправка.

Поднесете ястиет с охладено бяло сухо вино, което ще даде още по-голяма изтънченост и свежест на неговия вкус.

Да ви е сладко!

*Рецептата ни изпрати редовен читател и приятел на Faktor.bg

Сподели:

Коментари (0)

Супа „Салца“ – студена вкусотия за лятото

Супа „Салца“ – студена вкусотия за лятото

За горещите летни дни освен традиционният таратор може да си направите бърза, лесна и много вкусна супа от домати

Пай с агнешка луканка и деликатесни сирена

Пай с агнешка луканка и деликатесни сирена

Това ястие съчетава градската кулинарна традиция с автентичния вкус на селската трапеза. Ароматният  геврек със сусам внася текстура и хрупкавост на ястието. Агнешката луканка носи плътен характер, деликатесните сирена създават кремообразна структура, а каперсите добавят фина киселинност

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Тази рецепта със скариди, млади аспержи, копринен мус от жълтъци и мека текстура на бурата е истинско гастрономическо удоволствие. Съчетала деликатна елегантност с изтънчен вкус, тя е идеално предястие за специален обяд или вечеря