Свежа салата със синьо сирене и лек дресинг
Балансирана, ароматна и с интересна комбинация от вкусове
Необходими продукти:
200 г чери домати (разполовени)
1 краставица (нарязана на тънки полумесеци или кубчета)
100 г зелен микс (рукола, бейби спанак, маруля)
70 г синьо сирене (натрошено на едри парчета)
50 г маслини (каламата или зелени, разполовени)
1 с.л. кедрови ядки (леко запечени на сух тиган)
За дресинга:
3 с.л. зехтин екстра върджин
1 с.л. балсамов оцет или лимонов сок
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. мед
Щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете зелените листа, чери доматите, краставицата и маслините.
В малка купичка разбийте добре съставките за дресинга до гладка консистенция.
Полейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно.
Добавете натрошеното синьо сирене и поръсете с кедровите ядки.
Поднесете веднага, като може да гарнирате с няколко капки балсамова редукция за допълнителен акцент.
Ако обичаш хрупкавост, може да добавиш крутони или тънки филийки печени бадеми!
***
Хрупкави хапки със сьомга, авокадо и каперси
Леко предястие, което всеки може да приготви с малко повече въображение
Необходим продукти:
1 багета (сухари)
100 гр разбит хайвер
пушена сьомка (на слайдове)
авокадо
каперси
пъдпъдъчи яйца
лимон
Нарежете багетата на хапки. Намажете ги леко с хайвера. След това върху всяка хапка добавете парченца от авокадото и сьомгата.
Подредете ги в подходящо плато, като между тях подреждате каперсите и сварените пъдпъдъчи яйца. Украсете с резени лимон.
Как ще изглежда платото с хрупкави хапки – зависи единствено от вашето въображение. За да бъде по-цветно, бихте могли предястието да подредите върху листа от маруля или салата, или подходящ зелен микс – изборът е ваш.
***
Дробени от младо телешко в гювече
Истински специалитет, който ще ви впечатли със своя вкус и питателност
Необходими продукти:
Свежо телешко обезкостено месо (около 600-700 грама)
2-3 глави стар лук
няколко скилидки чесън
300 гр. манатарки (или кралски печурки)
червен сушен домат
няколко зърна пипер
риган
мазнина (олио или зехтин)
черен пипер на зрънца
сметана (топено сирене)
яйца (според броя на порциите)
сол
Начин на приготвяне:
Изчистете телешкото месо от ципи и жили, нарежете го на хапки и го осолете равномерно. Оставете го да отлежи за около 20 часа.
Сложете месото в подходяща тенджера, добавете ½ чаша вода и мазнината. Започнете да готвите ястието на силен огън, като първите 5-10 минути бъркате месото, докато си пусне соковете. След това прибавете към него нарязания на ситно лук и гъбите (цели или нарязани, ако са по-големи), разбъркайте и оставете ястието да се готви на средно силен огън. След като месото вече е почти готово, добавете нарязаните на ситно сушени червени домати и скилидките чесън, заедно с няколко зрънца черен пипер и риган, които ще обогатят ароматите в това уникално вкусно ястието .
След като месото е напълно сготвено, го разпределете равномерно в глинени гювечета и добавете по малко сметана (или нарязано на кръгчета топено сирене), която ще направи сосът приятно кремообразен и вкусен. Сложете ги в предварително загрята фурна за 5 минути. След което чукнете във всяко гювече по едно яйце и оставете за още 5-10 минути ястието във фурната на не повече от 180 градуса.
Поднесете гювечета докато са още топли. Чаша хубаво червено вино (по ваш избор) ще направи ястието още по-питателно и вкусно.
След толкова обилно меню вместо десерт ви предлагаме свежи плодове (които са традиционни за различните сезони).
Добър апетит!
Още от Магии в кухнята
Зимна кокошка на фурна
Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама, кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания, уникални за различни региони у нас.
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос
Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща
"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра
Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия