16 Декември, 2024
/

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

снимка: Faktor.bg

Тиквата е присъствала неизменно на трапезата на нашите предци, но особено през зимата с нея могат да се направят истински магии в кухнята

Спомняте ли си онази приказка от детството на Елин Пелин за Душко Добродушков и печената тиква? Авторът, познавач на българската народопсихология, извежда комплекса на нашенеца, който се срамува да похапва тиква, защо е твърде проста и селска храна, чужда на „изтънчения вкус“ на гражданите. Но детските спомени от аромата и уханието на печената тиква са по-силни от предразсъдъците.

Тиквата е присъствала неизменно на трапезата на нашите предци. Особено през зимата с нея могат да се направят истински магии в кухнята.

Предлагаме ви една лесна и вкусна рецепта за млечна баница с тиква.

Необходими продукти:

1 пакет точени кори за баница

3 яйца

1 малка тиква цигулка

½ ч.ч. ориз

100 гр сирене

100 гр масло

½ ч.ч. олио

1ч.ч. прясно мляко

 Начин на приготвяме:

Изберете една малка тиква цигулка. Тя е сладка и лесна за белене. Отрежете горната част на тиквата, която ще използвате за баницата. Обелете я и я сварете нарязана на парчета в леко подсолена вода докато омекне (не трябва да се преварява).

Отделно сварете  ориза в подсолена вода.

Когато тиквата е готова, оставете я да изстине. След това към нея добавете разбити 2-те яйца и ориза, като внимателно разбърквате, за да не стане тиквата на пюре.

В намаслена тава подредете 2-3 кори за баница, като всяка една намазвате с олиото. Върху тях подредете ½ от сместа. Натрошете сиренето, половината от него наръсете равномерно върху плънката и добавете част от маслото, нарязано на малки бучки.

След това поставете отново 2-3 кори за баница, като всяка отново намазвате с олиото. Подредете върху тях останалата смес, поръсете останалото сирене и добавете маслото на бучки.

Върху тях подредете още 2-3 намаслени кори за баница. Преди да я сложите във фурната, залейте баницата с разбитото в прясно мляко  яйце, така че сместа да покрие равномерно навсякъде.

Млечната баница с тиква печете в умерена, предварително загрята фурна (на 200-180 градуса) за 35-40 минути, докато се запече до златисто.

Преди да я поднесете, оставете готовата баница да отдъхне за половин час.

Млечната баница с тиква може да похапнете за закуска, с чаша домашно прясно или кисело мляко, или да предложите като предястие, ако сте поканили гости.

Тя е истински деликатес, подходящ и за предстоящите Коледни празници. 

Каква вкусотия може да приготвите от останалата част на тиквата, която прилича на купичка или гювече – очаквайте в следващата ни зимна рецепта.

А докато похапвате от вкусната млечна баница – припомнете си приказката на Елин Пелин „Печената тиква“.

 

Сподели:
Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Три  изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие в чест на свети Николай Чудотворец

Три вида вкусни пухкави мекици

Три вида вкусни пухкави мекици

Да похапнеш мекици в деня на свети Сава – благословия за здраве и благополучиe

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

На днешния празник задължително хапнете сладка царевица за здраве и берекет