Спомняте ли си онази приказка от детството на Елин Пелин за Душко Добродушков и печената тиква? Авторът, познавач на българската народопсихология, извежда комплекса на нашенеца, който се срамува да похапва тиква, защо е твърде проста и селска храна, чужда на „изтънчения вкус“ на гражданите. Но детските спомени от аромата и уханието на печената тиква са по-силни от предразсъдъците.
Тиквата е присъствала неизменно на трапезата на нашите предци. Особено през зимата с нея могат да се направят истински магии в кухнята.
Предлагаме ви една лесна и вкусна рецепта за млечна баница с тиква.
Необходими продукти:
1 пакет точени кори за баница
3 яйца
1 малка тиква цигулка
½ ч.ч. ориз
100 гр сирене
100 гр масло
½ ч.ч. олио
1ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяме:
Изберете една малка тиква цигулка. Тя е сладка и лесна за белене. Отрежете горната част на тиквата, която ще използвате за баницата. Обелете я и я сварете нарязана на парчета в леко подсолена вода докато омекне (не трябва да се преварява).
Отделно сварете ориза в подсолена вода.
Когато тиквата е готова, оставете я да изстине. След това към нея добавете разбити 2-те яйца и ориза, като внимателно разбърквате, за да не стане тиквата на пюре.
В намаслена тава подредете 2-3 кори за баница, като всяка една намазвате с олиото. Върху тях подредете ½ от сместа. Натрошете сиренето, половината от него наръсете равномерно върху плънката и добавете част от маслото, нарязано на малки бучки.
След това поставете отново 2-3 кори за баница, като всяка отново намазвате с олиото. Подредете върху тях останалата смес, поръсете останалото сирене и добавете маслото на бучки.
Върху тях подредете още 2-3 намаслени кори за баница. Преди да я сложите във фурната, залейте баницата с разбитото в прясно мляко яйце, така че сместа да покрие равномерно навсякъде.
Млечната баница с тиква печете в умерена, предварително загрята фурна (на 200-180 градуса) за 35-40 минути, докато се запече до златисто.
Преди да я поднесете, оставете готовата баница да отдъхне за половин час.
Млечната баница с тиква може да похапнете за закуска, с чаша домашно прясно или кисело мляко, или да предложите като предястие, ако сте поканили гости.
Тя е истински деликатес, подходящ и за предстоящите Коледни празници.
Каква вкусотия може да приготвите от останалата част на тиквата, която прилича на купичка или гювече – очаквайте в следващата ни зимна рецепта.
А докато похапвате от вкусната млечна баница – припомнете си приказката на Елин Пелин „Печената тиква“.
Още от Магии в кухнята
Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински
Три изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие в чест на свети Николай Чудотворец
Три вида вкусни пухкави мекици
Да похапнеш мекици в деня на свети Сава – благословия за здраве и благополучиe
Обредни храни на Варвара - Женска Коледа
На днешния празник задължително хапнете сладка царевица за здраве и берекет