5 Декември, 2025
/

„Прост като гъбена супа”

„Прост като гъбена супа”

Снимка: az-jenata

Много ароматна и чудесно начало на обедното ви меню

„Прост, като гъбено семе”, или „Прост, като гъбена супа”. Отговарят ли тези изрази на истината? Както повечето клишета и това за гъбената супа е напълно вярно. Гъбената супа е много лесна за приготвяне, а е много ароматна и е чудесно начало на обедното ви меню. За гъбената супа няма сезон, тя е винаги актуална и тъй като приготвянето ѝ отнема много малко време тя често присъства на трапезата. В България растат много различни екзотични ароматни гъби, които са много търсени по европейските пазари, но на българския пазар най-лесно може да се открият печурките. Печурките са също много ароматни и често използвани в кухнята за приготвяне на различни ястия и сосове. Печурките са и най-подходящия вид гъби за приготвяне на тази гъбена супа.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

гъби - 500 грама
моркови - 1 брой
лук - 1 брой
целина - 100 гр
ориз - 1 кафена чаша
магданоз - 1/2 връзка

Първата стъпка от рецептата за гъбена супа е подготовката на гъбите. Измийте, почистете и нарежете моркова, лука и целината на дребно, след което изсипете нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато.

Почиствате, измивате и нарязвате гъбите на ивици и ги добавяте към задушените зеленчуци. Задушавате и гъбите при непрекъснато бъркане за около 5 минути, след което добавяте сол (около една чаена лъжица) и 1,5 литър вода. Гъбената супа ври около 15-тина минути.
Измития ориз добавяте към гъбената супа и варите до пълното му сваряване. Най-добре е да пробвате зрънцата ориз, оризът трябва да е напълно омекнал, защото в противен случай вашата гъбена супа ще хрупа.

Преди сервиране към супата добавяте и ситно нарязания магданоз, а по желание и черен пипер. (supichka.com)

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза