Клинът е традиционната баница на родопчани. Той е изключително вкусен, но тази рецепта със сигурност приятно ще ви изненада.
Необходими продукти:
За плънката:
½ тиква цигулка
4 яйца
1/3 ч.ч.ориз
1 гр. сирене (по желание трошено сирене)
1 пакетче масло (смесено с малко олио)
За корите:
брашно
мая
сол
вода
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете тиквата на шайби или полумесеци, с дебелина около 2 см., сварете ги в подсолена вода докато тиквата омекне, така че да може да я нарежете на кубчета. Когато е сготвена, я оставете да изтине. През това време сварете в подсолена вода ориза.
След това омесете тестото за корите, като в 250 гр. марна вода размиете 1/5 от кубче мая, след което започвате да добавяте брашното и да месите, докато се получи средно твърдо тесто. Ако желаете може да използвате и готови кори, но вкусът няма да е същият.
Преди да подредите клина, към сварения ориз добавете нарязаната на кубчета тиква, разбитите яйца и няколко лъжички от разтопеното масло с олио.
Разточете две кори от тестото с големината на дъното на тигана, в който ще печете (за предпочитане с по-голямо дъно и малък венец).
Намаслете добре дъното на тигана, поставете първата кора и върху нея разтелете равномерно получената плънка. Добавете нароненото сирене и прибавете половината от мазнината равномерно върху плънката. След това поставете втората кора, като я подпъхнете по ръба на тигана и я залейте с останалата мазнина.
Първите 3-4 минути печете клина на най-високата степен на котлона, докато долната кора хване лека коричка. След това оставяте клина да се пече на средно силен котлон около 15 минути. За да се уверите, че вече е изпечен, клинът трябва да се отлепя от тигана. Обърнете го с помощта на кръг и го оставете за още 15 минути, за да се сготви и от другата страна (навремето бабите в Родопите са пекли клина направо върху печките с дърва).
Готовият клин с тиква поставете върху подходящ поднос или достатъчно голяма чиния. Преди да го поднесете леко го намажете с прясно масло и го посолите.
Сервирайте го с хубаво кисело мляко или млечна салата с краставички.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене