7 Декември, 2025

Руски пирожки с извара и ябълки

Руски пирожки с извара и ябълки

Време за приготвяне: 70 min

Съставки за  12 порции

100 ml прясно мляко
30 g прясна мая
300 g пшенично брашно тип 550
1 яйце
25 g захар
1 щипка сол
200 g извара обезмаслена
2 жълтъка
100 g био ябълков мус
2 ябълки - кисели (около 250 g)
брашно за разточване
1 с.л. сладкарска сметана
хартия за печене

Начин на приготвяне

Допълнителна информация: (плюс времето за втасване)

1. Затопли леко млякото. Разтвори маята в три супени лъжици хладка вода. Добави 100 g брашно, млякото, яйцето, 1 ч. л. захар и сол и разбъркай добре. Покрий сместа и я остави за 15 минути на топло да втаса. След това с останалото брашно омеси тесто и го остави да втаса за още 30 минути.
2. Изцеди добре изварата в чиста кухненска кърпа.
3. Разбъркай останалата захар и ябълковия мус с един жълтък. Обели ябълките и отстрани семките, настържи ги на едро и ги прибави с бъркане.
4. Разточи тестото върху набрашнена повърхност на блат с дебелина 3 mm, изрежи кръгове (около 12 cm всеки) и разточи още малко, докато кръговете станат по-тънки и по-големи. Разпредели пълнежа върху тях, сгъни тестото до полукръг и притисни добре по краищата. Нареди така приготвените пирожки върху покрита с хартия за печене тава. Намажи ги с четка с междувременно разбития със сметаната жълтък.
5. Печи в предварително загрята фурна при 190°C за 15 – 17 минути до златистожълто.
6. Сервирай поизстинали или студени.

https://gotvi.lidl.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза