Съставки за 12 порции
100 ml прясно мляко
30 g прясна мая
300 g пшенично брашно тип 550
1 яйце
25 g захар
1 щипка сол
200 g извара обезмаслена
2 жълтъка
100 g био ябълков мус
2 ябълки - кисели (около 250 g)
брашно за разточване
1 с.л. сладкарска сметана
хартия за печене
Начин на приготвяне
Допълнителна информация: (плюс времето за втасване)
1. Затопли леко млякото. Разтвори маята в три супени лъжици хладка вода. Добави 100 g брашно, млякото, яйцето, 1 ч. л. захар и сол и разбъркай добре. Покрий сместа и я остави за 15 минути на топло да втаса. След това с останалото брашно омеси тесто и го остави да втаса за още 30 минути.
2. Изцеди добре изварата в чиста кухненска кърпа.
3. Разбъркай останалата захар и ябълковия мус с един жълтък. Обели ябълките и отстрани семките, настържи ги на едро и ги прибави с бъркане.
4. Разточи тестото върху набрашнена повърхност на блат с дебелина 3 mm, изрежи кръгове (около 12 cm всеки) и разточи още малко, докато кръговете станат по-тънки и по-големи. Разпредели пълнежа върху тях, сгъни тестото до полукръг и притисни добре по краищата. Нареди така приготвените пирожки върху покрита с хартия за печене тава. Намажи ги с четка с междувременно разбития със сметаната жълтък.
5. Печи в предварително загрята фурна при 190°C за 15 – 17 минути до златистожълто.
6. Сервирай поизстинали или студени.
Време за приготвяне: 70 min
Още от Магии в кухнята
Зимна кокошка на фурна
Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама, кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания, уникални за различни региони у нас.
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос
Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща
"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра
Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия