15 Януари, 2025

САЩ забраниха червено багрило в храните заради риска от рак

САЩ забраниха червено багрило в храните заради риска от рак

Снимката е илюстративна

ЕС забрани употребата му през 1994 г.

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън обяви забрана на червена боя № 3. Това е спорен оцветител за храни и лекарства, за който отдавна е известно, че причинява рак при животните.

Десетилетия след като научни изследвания за първи път предупредиха за тази боя, тя все още продължава да се използва в почти 3000 хранителни продукта в САЩ, според организацията с нестопанска цел Environmental Working Group.

„Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) отменя разрешените употреби на FD&C червена боя № 3 в храни и лекарства за поглъщане в регламентите за цветните добавки“, се казва в документ на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси, публикуван във Федералния регистър.

Решението е взето след петиция, подадена през ноември 2022 г. от Центъра за наука в обществен интерес (CSPI) и други застъпнически групи, които се позовават на „клаузата Делейни“ – разпоредба, която налага забрана на всяка оцветителна добавка, за която е доказано, че причинява рак при хора или животни.

Още през 1990 г. FDA определя, че червена боя № 3 трябва да бъде забранена в козметиката поради връзката ѝ с рака на щитовидната жлеза при лабораторни плъхове. 

Въпреки това добавката продължава да се използва в храните, главно поради съпротивата на хранителната промишленост. Производителите на череши мараскино, например, разчитат на боята, за да запазят емблематичния червен оттенък на своите продукти.

Тя присъства и в хиляди бонбони, снаксове и плодови продукти. 

САЩ са една от последните големи икономики, които предприемат действия по отношение на оцветителя. ЕС забрани употребата му през 1994 г., като подобни забрани бяха въведени в Япония, Китай, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия.

CSPI приветства решението като закъсняло и изрази надежда, че то ще доведе до по-нататъшни действия срещу други потенциално вредни химикали в храните.

„Те не добавят никаква хранителна стойност, не запазват храната – те са там само за да направят храната да изглежда красива. В целия политически спектър се разраства дискусията за хранителните добавки и химикалите, което отразява продължаващите неуспехи на FDA.“ - каза Томас Галиган, учен от CSPI. /БГНЕС

Сподели:
Лекарите коментират: Болест ли е затлъстяването?

Лекарите коментират: Болест ли е затлъстяването?

Вярно ли е, че човек, страдащ от затлъстяване, може да бъде определен като „болен“? Този спор, свързан и с борбата срещу дискриминацията, винаги е бил разгорещен, сега вече има отговор

Медици: Грипът вече е тук, може да има тежки последици от него

Медици: Грипът вече е тук, може да има тежки последици от него

Той най-често води до пневмонии, преди приема на антивирусен препарат е най-добре да бъде направен тест

Недоспалите хора са "атакувани" по-често от нежелани спомени

Недоспалите хора са "атакувани" по-често от нежелани спомени

Установено е, че способността на мозъка да потиска натрапчиви спомени зависи от наличието на спокоен сън