7 Декември, 2025

Шоколадов сладкиш

Шоколадов сладкиш

Рецептата е за 12 порции

Продукти:


150 г брашно
1 ч.ч. захар
1 яйце
50 г масло
120 г кисело мляко
1 к.ч. прясно мляко
200 г шоколад
1 с.л. какао
1 ч.л. сода

 
Приготвяне:

В дълбока купа се разбиват маслото (50 г), захарта (1 ч.ч.) и яйцето (1 бр) с помощта на миксер. Към тях се добавят 1/4 от шоколада, който се настъргва, и предварително разбитите кисело (120 г) и прясно мляко (1 к.ч.). Сместа се разбива много добре. Накрая се добавят предварително смесените и пресяти брашно (150 г), какао (1 с.л.) и сода (1 ч.л.). Всичко се разбива с миксер до получаването на кексово тесто. Изсипва се в предварително намаслена и поръсена с брашно тавичка с диаметър 20-26 см. Сладкишът се изпича за 50 минути при 200 градуса. Щом стане готов, се полива с останалия шоколад, разтопен с малко масло или прясно мляко.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза