24 Ноември, 2024

Сладкиш с грис от тефтера на баба

Сладкиш с грис от тефтера на баба

снимка: sakarnews.info

Сладко изкушение и за най-претенциозния вкус

Необходими продукти: 

яйца - 3 бр.
захар - 110 г
олио - 130 мл
кисело мляко - 400 г
пшеничен грис - 220 г
брашно - 200 г
бакпулвер - 1 бр. (10 г)
стафиди - 100 г
ванилии - 2 бр. (общо 0.04 г)

За сиропа:
захар - 400 г
вода - 800 г
лимон - 0.5 бр. сока и кората
конфитюр от кайсии - 3 с.л. за намазване
кокосови стърготини - за поръсване

Начин на приготвяне:

Започнете със сиропа, като смесите всички съставки за него и варите 5 минути, след което оставете да се охлади напълно.

Смесете пресятото брашно, пшеничния грис, бакпулвера и стафидите, разбъркайте.

В купа разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, киселото мляко, ванилиите, като след всеки добавен продукт разбивате сместа за по 1-2 минути.

Прибавете смесените сухи съставки поетапно, като разбърквате с шпатула.

Сипете сместа в правоъгълна тава, намазана леко с олио и поръсена с брашно. Печете на 180 градуса за около 35-40 минути.

Нарежете на парчета, на желаните от вас размери и залейте горещия сладкиш със студения сироп. Намажете сладкиша с конфитюра и поръсете с кокосови стърготини.

Чудно вкусен и малко позабравен сиропиран сладкиш от старите тефтери.

(източник: recepti.gotvach.bg)

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене