Необходими продукти:
яйца - 3 бр.
захар - 110 г
олио - 130 мл
кисело мляко - 400 г
пшеничен грис - 220 г
брашно - 200 г
бакпулвер - 1 бр. (10 г)
стафиди - 100 г
ванилии - 2 бр. (общо 0.04 г)
За сиропа:
захар - 400 г
вода - 800 г
лимон - 0.5 бр. сока и кората
конфитюр от кайсии - 3 с.л. за намазване
кокосови стърготини - за поръсване
Начин на приготвяне:
Започнете със сиропа, като смесите всички съставки за него и варите 5 минути, след което оставете да се охлади напълно.
Смесете пресятото брашно, пшеничния грис, бакпулвера и стафидите, разбъркайте.
В купа разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, киселото мляко, ванилиите, като след всеки добавен продукт разбивате сместа за по 1-2 минути.
Прибавете смесените сухи съставки поетапно, като разбърквате с шпатула.
Сипете сместа в правоъгълна тава, намазана леко с олио и поръсена с брашно. Печете на 180 градуса за около 35-40 минути.
Нарежете на парчета, на желаните от вас размери и залейте горещия сладкиш със студения сироп. Намажете сладкиша с конфитюра и поръсете с кокосови стърготини.
Чудно вкусен и малко позабравен сиропиран сладкиш от старите тефтери.
(източник: recepti.gotvach.bg)
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене