26 Декември, 2025

Сладкиш с грис от тефтера на баба

Сладкиш с грис от тефтера на баба

снимка: sakarnews.info

Сладко изкушение и за най-претенциозния вкус

Необходими продукти: 

яйца - 3 бр.
захар - 110 г
олио - 130 мл
кисело мляко - 400 г
пшеничен грис - 220 г
брашно - 200 г
бакпулвер - 1 бр. (10 г)
стафиди - 100 г
ванилии - 2 бр. (общо 0.04 г)

За сиропа:
захар - 400 г
вода - 800 г
лимон - 0.5 бр. сока и кората
конфитюр от кайсии - 3 с.л. за намазване
кокосови стърготини - за поръсване

Начин на приготвяне:

Започнете със сиропа, като смесите всички съставки за него и варите 5 минути, след което оставете да се охлади напълно.

Смесете пресятото брашно, пшеничния грис, бакпулвера и стафидите, разбъркайте.

В купа разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, киселото мляко, ванилиите, като след всеки добавен продукт разбивате сместа за по 1-2 минути.

Прибавете смесените сухи съставки поетапно, като разбърквате с шпатула.

Сипете сместа в правоъгълна тава, намазана леко с олио и поръсена с брашно. Печете на 180 градуса за около 35-40 минути.

Нарежете на парчета, на желаните от вас размери и залейте горещия сладкиш със студения сироп. Намажете сладкиша с конфитюра и поръсете с кокосови стърготини.

Чудно вкусен и малко позабравен сиропиран сладкиш от старите тефтери.

(източник: recepti.gotvach.bg)

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите