Съставки за 6 порции
2.3 kg агнешка предна четвъртина
250 ml маслиново масло
20 ml соев сос
2 стръка розмарин
3 - 4 скилидки чесън
20 g куркума
500 g камамбер
20 - 30 g рукола
20 g сирене „Грана Падано“
За соса
70 g масло
200 ml червено вино „Мавруд“
50 ml сметана за готвене
1 стрък мащерка
сол
черен пипер
100 ml портвайн
Начин на приготвяне (30 min)
Обезкостяваме агнешкото месо и го нарязваме на тънки флейки, които допълнително изтъняваме с чук за месо през стреч фолио. Поставяме ги в дълбока купа и подправяме със сол, черен пипер и куркума, поливаме ги с 200 ml маслиново масло, добавяме накълцания чесън и розмарина и объркваме добре. Така маринованото месо оставяме покрито в хладилник да престои поне 24 часа.
Когато го извадим, правим малки прорези по флейките, за да не се свиват при топлинната обработка. Загряваме в тиган 50 ml маслиново масло и запечатваме агнешките флейки за 2 – 3 минути от двете страни. Намазваме дъното на тава за печене с масло и започваме да подреждаме флейките. Върху всяка слагаме парче камамбер, отгоре по още една флейка и завършваме с парче камамбер. Запичаме агнешкото за 6 – 7 минути в предварително загрята на 180°С фурна.
Соса приготвяме, като слагаме маслото в тенджера да се разтопи, доливаме виното и портвайна, добавяме мащерката и наситнения чесън и оставяме да се редуцира за няколко минути на среден огън. След това доливаме сметаната и след като се сгъсти, подправяме със сол и отстраняваме.
Поднасяме агнешкото филе, запечено с камамбер, полято със соса и с украса от рукола и люспи „Грана Падано“.
Следете с Фактор
България
КНСБ: Ако хората не получат обещаното увеличение на заплатите, ще излязат на улицата
- 16:41, 24 Ноември, 2024
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене