5 Декември, 2025

Специално избрана рецепта за Великден: Агнешки флейки с камамбер и сос Мавруд

Специално избрана рецепта за Великден: Агнешки флейки с камамбер и сос Мавруд

Съставки за  6 порции

2.3 kg агнешка предна четвъртина
250 ml маслиново масло
20 ml соев сос
2 стръка розмарин
3 - 4 скилидки чесън
20 g куркума
500 g камамбер
20 - 30 g рукола
20 g сирене „Грана Падано“

За соса

70 g масло
200 ml червено вино „Мавруд“
50 ml сметана за готвене
1 стрък мащерка
сол
черен пипер
100 ml портвайн

Начин на приготвяне (30 min)

Обезкостяваме агнешкото месо и го нарязваме на тънки флейки, които допълнително изтъняваме с чук за месо през стреч фолио. Поставяме ги в дълбока купа и подправяме със сол, черен пипер и куркума, поливаме ги с 200 ml маслиново масло, добавяме накълцания чесън и розмарина и объркваме добре. Така маринованото месо оставяме покрито в хладилник да престои поне 24 часа.

Когато го извадим, правим малки прорези по флейките, за да не се свиват при топлинната обработка. Загряваме в тиган 50 ml маслиново масло и запечатваме агнешките флейки за 2 – 3 минути от двете страни. Намазваме дъното на тава за печене с масло и започваме да подреждаме флейките. Върху всяка слагаме парче камамбер, отгоре по още една флейка и завършваме с парче камамбер. Запичаме агнешкото за 6 – 7 минути в предварително загрята на 180°С фурна.  

Соса приготвяме, като слагаме маслото в тенджера да се разтопи, доливаме виното и портвайна, добавяме мащерката и наситнения чесън и оставяме да се редуцира за няколко минути на среден огън. След това доливаме сметаната и след като се сгъсти, подправяме със сол и отстраняваме.

Поднасяме агнешкото филе, запечено с камамбер, полято със соса и с украса от рукола и люспи „Грана Падано“.

https://gotvi.lidl.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза