6 Декември, 2025

Спомняте ли си онова хлебче от детството с хрупкава коричка и мека среда?

Спомняте ли си онова хлебче от детството с хрупкава коричка и мека среда?

Пърленка тип чесново хлебче

Независимо колко вредно е да се ядат тестени продукти, българската кулинарна традиция повелява на масата ни винаги да присъства хляб. Той може да бъде приготвен по най-разнообразни начини. Могат да се направят мънички питки, голяма пита, пърленки. Всеки, който е прекарал някакво време на село, си спомня онзи хляб, който имаше страхотна хрупкава коричка и много мека среда.

Пърленката представлява нещо като палачинка от тесто, която се пече. Става като хляб с тази разлика, че е по-хрупкава и много наподобява питка за джоб. За да си приготвите пърленка у дома, не са ви необходими кой знае какви продукти. Ние ще ви предложим да си направите чеснова пърленка с босилек. Ако предпочитате – просто сменяте заливката, тестото е универсално за всякакви пърленки.

Първата тънкост при приготвянето е свързана с броя яйца – може да добавите 1 яйце, както е в повечето рецепти, но спокойно можете да си направите хлебчетата и без него. Да видим сега кои са необходимите продукти, каква е технологията и къде е майсторлъкът в направата им.

Пърленки тип чесново хлебче

Съставки:

кисело мляко - 1 ч.ч.
яйца - 1 брой
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
олио - 1 с.л.
сода - 1 ч.л.
брашно - малко повече от 1 ч.ч.
чесън - 4 - 5 скилидки
зехтин - 2 - 3 с.л.
босилек - 1 к.л. сух или чубрица

Начин на приготвяне

Разтворете содата в киселото мляко. Сипете брашното в купа, добавете яйцето и киселото мляко и започнете да бъркате. 

Последователно прибавете солта, захарта и олиото. Замесете меко тесто и с намазнени ръце разстелете в намазана тава тънко като пица. 

Отгоре се намазва със смес от пресования чесън, зехтин и босилек. Сложете да се изпече до зачервяване в умерено загрята фурна.

www.zajenata.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза