24 Ноември, 2024

Спомняте ли си онова хлебче от детството с хрупкава коричка и мека среда?

Спомняте ли си онова хлебче от детството с хрупкава коричка и мека среда?

Пърленка тип чесново хлебче

Независимо колко вредно е да се ядат тестени продукти, българската кулинарна традиция повелява на масата ни винаги да присъства хляб. Той може да бъде приготвен по най-разнообразни начини. Могат да се направят мънички питки, голяма пита, пърленки. Всеки, който е прекарал някакво време на село, си спомня онзи хляб, който имаше страхотна хрупкава коричка и много мека среда.

Пърленката представлява нещо като палачинка от тесто, която се пече. Става като хляб с тази разлика, че е по-хрупкава и много наподобява питка за джоб. За да си приготвите пърленка у дома, не са ви необходими кой знае какви продукти. Ние ще ви предложим да си направите чеснова пърленка с босилек. Ако предпочитате – просто сменяте заливката, тестото е универсално за всякакви пърленки.

Първата тънкост при приготвянето е свързана с броя яйца – може да добавите 1 яйце, както е в повечето рецепти, но спокойно можете да си направите хлебчетата и без него. Да видим сега кои са необходимите продукти, каква е технологията и къде е майсторлъкът в направата им.

Пърленки тип чесново хлебче

Съставки:

кисело мляко - 1 ч.ч.
яйца - 1 брой
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
олио - 1 с.л.
сода - 1 ч.л.
брашно - малко повече от 1 ч.ч.
чесън - 4 - 5 скилидки
зехтин - 2 - 3 с.л.
босилек - 1 к.л. сух или чубрица

Начин на приготвяне

Разтворете содата в киселото мляко. Сипете брашното в купа, добавете яйцето и киселото мляко и започнете да бъркате. 

Последователно прибавете солта, захарта и олиото. Замесете меко тесто и с намазнени ръце разстелете в намазана тава тънко като пица. 

Отгоре се намазва със смес от пресования чесън, зехтин и босилек. Сложете да се изпече до зачервяване в умерено загрята фурна.

www.zajenata.bg

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене