Световното производство на вино се очаква да отбележи леко възстановяване през 2025 г., след като през 2024 година спадна до най-ниското си ниво от 1961 г. насам поради въздействието на климатичните промени, съобщи Международната организация за лозята и виното (OIV)
Производството се очаква да се увеличи с 3% до 232 милиона хектолитра, според предварителните данни от 29 страни, които представляват 85% от световното производство, съобщи междуправителствената организация.
„Все пак производството остава значително под средните стойности от последните години, което потвърждава периода на трайно намалено световно предлагане, повлияно от климатичните предизвикателства и променящите се модели на потребление“, посочват от OIV, цитирана от Агенция Франс прес.
Производството е засегнато от екстремни климатични явления, като над средните валежи в някои ключови региони и суша в други, дори и при спад на световното потребление през 2024 година до най-ниското ниво за повече от 60 години, с продажби от 214,2 милиона хектолитра.
В Европа производството е нараснало с 2% до 140 милиона хектолитра, но остава под средната стойност за последните години.
„Производството – макар и малко по-високо от това през 2024 г. – все още е под средното ниво, ограничено от малката реколта във Франция, продължителната суша в Испания и неблагоприятните климатични условия в Португалия и Германия“, подчерта агенцията.
В Южното полукълбо производството е спаднало с 10% в Чили, което е четвъртата поредна година на спад, но е скочило с 11% в Австралия.
Като цяло „климатичният модел за 2025 г. подчертава нарастващата променливост между и в рамките на“ Северното и Южното полукълбо


Коментари (0)