5 Декември, 2025
/

Свински ребърца със сладколютива глазура на фурна

Свински ребърца със сладколютива глазура на фурна

снимки: Faktor.bg

Много вкусно, а лесно за приготвяне ястие

Необходими продукти:

500-800 гр. свински ребърца 
стар лук
моркови
картофи
чесън
гъби
олио
сол
сладко (много подходящо е от лютиви чушки) или мед

Начин на приготвяне:
Направете предварително леки прорези на свинските ребърца (по костта), осолете ги и оставете месото да почиват 1 час. 

Ястието се готви само във фурна. В подходяща тава (за предпочитане по-дълбока) поставете свинското месо в средата, а около него наредете измитите и нарязани на едро зеленчуци (количеството е произволно, според това с каква цел го приготвяте). Овкусете ги със сол и олио.

svinski_rebra_zelenchuci.jpg

Поставете тавата във фурната и печете първите 20 минути на 250-300 градуса, докато месото започне леко да променя цвета си. След това глазирайте от едната страна свинските ребърца с мед или подходящо сладко и оставете всичко да се готви още 40 минути на средно загрята фурна (около 200 градуса).

След това обърнете месото и отново глазирайте, като заедно с това разбъркайте внимателно зеленчуците, за да може да се карамелизират равномерно. Оставете ястието да се готви още 30-40 минути, докато месото добие златисто-кафеникава коричка. 

Поднесете ястието на порции в големи плоски чинии. Украсете с резен лимон или стрък пресен магданоз. 

Много подходящо е да сервирате свинските ребърца с чаша червено вино, което ще подсили вкуса и аромата на месото. 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.