13 Декември, 2025
/

Свински ребърца със сладколютива глазура на фурна

Свински ребърца със сладколютива глазура на фурна

снимки: Faktor.bg

Много вкусно, а лесно за приготвяне ястие

Необходими продукти:

500-800 гр. свински ребърца 
стар лук
моркови
картофи
чесън
гъби
олио
сол
сладко (много подходящо е от лютиви чушки) или мед

Начин на приготвяне:
Направете предварително леки прорези на свинските ребърца (по костта), осолете ги и оставете месото да почиват 1 час. 

Ястието се готви само във фурна. В подходяща тава (за предпочитане по-дълбока) поставете свинското месо в средата, а около него наредете измитите и нарязани на едро зеленчуци (количеството е произволно, според това с каква цел го приготвяте). Овкусете ги със сол и олио.

svinski_rebra_zelenchuci.jpg

Поставете тавата във фурната и печете първите 20 минути на 250-300 градуса, докато месото започне леко да променя цвета си. След това глазирайте от едната страна свинските ребърца с мед или подходящо сладко и оставете всичко да се готви още 40 минути на средно загрята фурна (около 200 градуса).

След това обърнете месото и отново глазирайте, като заедно с това разбъркайте внимателно зеленчуците, за да може да се карамелизират равномерно. Оставете ястието да се готви още 30-40 минути, докато месото добие златисто-кафеникава коричка. 

Поднесете ястието на порции в големи плоски чинии. Украсете с резен лимон или стрък пресен магданоз. 

Много подходящо е да сервирате свинските ребърца с чаша червено вино, което ще подсили вкуса и аромата на месото. 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза