Ако сте решили да си поръчате в ресторант у нас или в чужбина ястието „синдермьо“, очаквайте да ви сервират запеканка или яхния, приготвена с различни видове месо (основно агнешко или телешко), комбинирано с ароматни подправки, зеленчуци, с кисело мляко или сирене. Това е гозба от османската и турската кухня, която се свързва предимно с кулинарни традиции на Балканите.
Нашата синдермьо е много близка до традиционния качамак, популярно ястие главно в някои селища на Родопите. В миналото е била храна за бедните, а сега се смята за вариация на италианската полента и по-интересното - вече се предлага и в гурме ресторанти, често с добавки като гъби, трюфели или различни сирена.
Рецептата, която ви предлагаме, се различава както по начина на приготвяне на ястието, така по неговия вкус и аромат. То е истински деликатес. Опитайте го и сами ще се убедите.
Телешки дробени със синдермьо
Необходими продукти:
500 гр телешко месо (шол)
2 гл стар лук
2-3 манатарки (кралски печурки)
300 гр фино царевично брашно (за качамак)
200 гр хубав кашкавал
150 гр саламурено сирене
100 гр масло
Мащерка (прясна или суха)
Пушен червен пипер
2-3 скилидки чесън
½ ч.ч. червено вино (не е задължително)
Олио
Сол
Начин на приготвяне:
Ястието се състои от две части, които трябва да се сготвят поотделно– телешките дробени и синдермьота
Най-напред се приготвят телешките дробени. Нарежете телешкото месо на хапки, осолявате го и го оставяте да престои за няколко часа, за да стане по-крехко.
Поставяте го в подходяща тенджера или дълбок тиган (с капак), добавете олиото (по ваша преценка) и го запържвате на по-силен огън, докато месото промени цвета си и отпусне соковете си. След това добавете към него нарязания на ситно стар лук и го оставете да се готви за около 2 часа, което ще го направи сочно и с плътен вкус. Преди да го свалите от огъня нарежете на слайдове гъбите и ги добавете към дробените за около 10-15 минути. Те ще придадат неповторим вкус и дълбочина на месото. Подходяща подправка е прясната или суха мащерка, която ще добави още аромати към телешките дробени.
След това пригответе синдермьота. В дълбока тенджера налейте ½ литър вода, добавете сол и я оставете да заври. През това време в малко вода накиснете царевичното брашно леко да шупне. Синдермьота се готви така както се приготвя класическия качамак. В кипналата вода добавете брашното, като бъркайте постоянно само в една посока докато получите хомогенна смес. Бъркането продължава още 10 минути, докато сместа започне да се отлепя от стените на тенджерата. Ако водата се окаже недостатъчна, може да добавяте още вода, за да не стане прекалено гъст качамака. Преди да го свалите от огъня, добавете настъргания или на малки кубчета кашкавал, като разбърквате добре, за да се получи хомогенна смес. Разтопеният кашкавал ще направи царевичното брашно пухкаво и много ароматно.
В подходящо плоско блюдо натрошете сиренето и върху него сложете синдермьота, като я разстелите по цялата повърхност . Загрейте маслото на слаб огън в подходящ съд заедно със смачканите скилидки чесън. Когато стане златисто, добавете червения пушен пипер, разбъркайте и залейте с него синдермьота, като оформяте малки лочки. Запърженото масло ще придаде леко опушен и по интензивен аромат, който ще направи синдермьота още по-вкусна и питателна.
Върху нея изсипете телешките дробени и украсете ястието със стръкчета пресен магданоз. По желание може да го запечете, като преди това настържете кашкавал върху телешките дробени. Извадете от фурната, когато се получи лека златиста коричка (за да остане месото под нея сочно и крехко).
Ястието може да поднесете с хубаво кисело мляко. Много му подхожда също е зелената пролетна салата, която може да направите с маруля, репички, пресен чесън и лук и ситно нарязан магданоз, овкусени със зехтин и балсамов оцет. Те ще внесат свежест и баланс на ястието.
Сервирано с чаша хубаво червено вино ще направи тази гозба невероятно вкусна.
Приятен апетит!
Още от Магии в кухнята
Панирана щука с пролетна салата
Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу
Зимна кокошка на фурна
Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама, кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания, уникални за различни региони у нас.