5 Декември, 2025
/

Тиквена угодия за Васильовден

Тиквена угодия за Васильовден

снимка: Faktor.bg

След традиционните пържоли, печени пуйки и зелеви сармички на Нова година, едно изкусително ястие за Сурва

Необходими продукти:

1 средно голяма тиква цигулка
1 сирене Камембер
2 гл чесън
Чери доматки
300 гр кралска печурка (оригиналната рецепта е с манатарка)
1 гл стар лук
Зехтин
Сол

Начин на приготвяне: 

Отрежете на две почти равни половини тиквата и по-тумбестата половина изчистете от семките. Посолете получената кухина и я омажете със зехтин.

В това време нарежете на лентички почистените и измити гъби и ги запържете на тиган с една главичка ситно нарязан лук. 

След това поставете на дъното на тиквата сготвените кралски печурки, сложете върху тях сиренето Камамбер, което порвате леко с ножа, като оформяте ромбчета и в получените кухини слагате по една скилитка от обеления чесън. 

Сложете тиквата в подходяща тавичка за печене и около нея наредете измитите чери доматчета, като между тях също може да сложите скилидки чесън, ако е в повече.
Сложете тавичката в предварително загрята фурна и печете на средно силен огън около 40-50 минути, докато тиквата омекне и леко се зачерви, а чери доматчетата добият златиста коричка.

Рецептата може да се изпълни и с топено сирене Жоси или хубав български кашкавал.

Поднесете угодията със дебели гризини или крокети, с които да си мазвате от разтопения и овкусен Камембер. А чери доматките правят удоволствието от вкусното ястие неповторимо. 

По-малка от половинка може да превърнете в превъзходна тиквена крем супа.

 

 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.