24 Декември, 2025
/

Тиквена угодия за Васильовден

Тиквена угодия за Васильовден

снимка: Faktor.bg

След традиционните пържоли, печени пуйки и зелеви сармички на Нова година, едно изкусително ястие за Сурва

Необходими продукти:

1 средно голяма тиква цигулка
1 сирене Камембер
2 гл чесън
Чери доматки
300 гр кралска печурка (оригиналната рецепта е с манатарка)
1 гл стар лук
Зехтин
Сол

Начин на приготвяне: 

Отрежете на две почти равни половини тиквата и по-тумбестата половина изчистете от семките. Посолете получената кухина и я омажете със зехтин.

В това време нарежете на лентички почистените и измити гъби и ги запържете на тиган с една главичка ситно нарязан лук. 

След това поставете на дъното на тиквата сготвените кралски печурки, сложете върху тях сиренето Камамбер, което порвате леко с ножа, като оформяте ромбчета и в получените кухини слагате по една скилитка от обеления чесън. 

Сложете тиквата в подходяща тавичка за печене и около нея наредете измитите чери доматчета, като между тях също може да сложите скилидки чесън, ако е в повече.
Сложете тавичката в предварително загрята фурна и печете на средно силен огън около 40-50 минути, докато тиквата омекне и леко се зачерви, а чери доматчетата добият златиста коричка.

Рецептата може да се изпълни и с топено сирене Жоси или хубав български кашкавал.

Поднесете угодията със дебели гризини или крокети, с които да си мазвате от разтопения и овкусен Камембер. А чери доматките правят удоволствието от вкусното ястие неповторимо. 

По-малка от половинка може да превърнете в превъзходна тиквена крем супа.

 

 

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите