снимка: Faktor.bg
След традиционните пържоли, печени пуйки и зелеви сармички на Нова година, едно изкусително ястие за Сурва
Необходими продукти:
• 1 средно голяма тиква цигулка
• 1 сирене Камембер
• 2 гл чесън
• Чери доматки
• 300 гр кралска печурка (оригиналната рецепта е с манатарка)
• 1 гл стар лук
• Зехтин
• Сол
Начин на приготвяне:
Отрежете на две почти равни половини тиквата и по-тумбестата половина изчистете от семките. Посолете получената кухина и я омажете със зехтин.
В това време нарежете на лентички почистените и измити гъби и ги запържете на тиган с една главичка ситно нарязан лук.
След това поставете на дъното на тиквата сготвените кралски печурки, сложете върху тях сиренето Камамбер, което порвате леко с ножа, като оформяте ромбчета и в получените кухини слагате по една скилитка от обеления чесън.
Сложете тиквата в подходяща тавичка за печене и около нея наредете измитите чери доматчета, като между тях също може да сложите скилидки чесън, ако е в повече.
Сложете тавичката в предварително загрята фурна и печете на средно силен огън около 40-50 минути, докато тиквата омекне и леко се зачерви, а чери доматчетата добият златиста коричка.
Рецептата може да се изпълни и с топено сирене Жоси или хубав български кашкавал.
Поднесете угодията със дебели гризини или крокети, с които да си мазвате от разтопения и овкусен Камембер. А чери доматките правят удоволствието от вкусното ястие неповторимо.
По-малка от половинка може да превърнете в превъзходна тиквена крем супа.
Следете с Фактор
Орбан: На 12 декември вътрешните министри на ЕС ще подкрепят София и Букурещ за Шенген
- 20:50, 23 Ноември, 2024
ИТН: Не гарантираме, че Силви Кирилов ще откаже номинация за премиер, ако оглави НС
- 20:38, 23 Ноември, 2024
Мартин Димитров: Няма разцепление в ПП-ДБ - обяснихме, че ще гласуваме различно
- 20:12, 23 Ноември, 2024
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене