Италианците обожават да комбинират пресни морски дарове с паста. Но паста със скариди в чеснов сос с пармезан е истински кулинарен шедьовър, който съчетава няколко класически вкуса:
- Сладостта на скаридите, която се подчертава от маслото и лимона.
- Кадифеният кремообразен сос, който се обогатява от пармезана и леко пикантния чесън.
- Перфектната текстура на пастата, която е сварена al dente, за да остане леко твърда и да абсорбира соса.
Ястие има различни вариации, но сега ще ви предложим три от тях.
Паста със скариди в креообразен чеснов сос
Необходими продукти (за 2 порции):
200 г италианска паста (талиатели, лингвини или спагети)
200 г белени скариди (сурови или предварително сварени)
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
100 мл бяло вино (по желание)
150 мл готварска сметана (30%)
50 г настърган пармезан
½ ч.л. люспи лют пипер (по желание)
Сол и черен пипер на вкус
Прясно нарязан магданоз за поръсване
лимон (за сок)
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата според указанията на опаковката до състояние al dente. Отцедете я, като запазите ½ чаша от водата.
Междувременно пригответе скаридите.
В голям тиган загрей зехтина и 1 с.л. масло на средно висока температура.
Добавете скаридите, овкусете със сол и черен пипер, и ги запържете за около 2 минути от всяка страна, докато станат розови. Извадете ги от тигана и оставете настрана.
Пристъпете към приготвяне на соса. В същия тиган добавете останалото масло и чесъна. Гответе 1 минута, докато чесънът започне да ухае.
Добавете бялото вино (по желание) и оставете да ври 2-3 минути, докато алкохолът се изпари.
Намалете котлона и добавете готварската сметана, пармезана и лютия пипер. Разбъркайте добре, докато сосът стане кремообразен.
Върнете скаридите в тигана и добавете сварената паста. Ако сосът е прекалено гъст, разредете го с малко от запазената вода от пастата.
Добавете лимонов сок на вкус и поръсете с пресен магданоз.
Поднеси пастата веднага, поръсена с още малко пармезан и няколко капки зехтин.
***
Паста със скариди в сладко-кисел сос
Ястието може да приготвите и по друг начин. Достатъчно е само да направите една малка промяна – като направите соса не със сметана, а като използвате комбинация от бульона, в който се сготвили пастата, със сок от 1-2 лимона ( или сок от нар)
Този вариант може да бъде комбиниран с лека салата от рукола и пармезан, подправена с лимон и зехтин. И да поднесете пастата с прясна чабата с чесново масло, с която да си хапнете останалия сладко-кисел сос.
***
„Pasta con Gamberi alla Siciliana“
Това ястие е сред кулинарните изкушения, които предлага сицилианската кухня, с по-различно на вкус и аромат заради от съставки, които се използват.
В повече от традиционните рецепти те включват чери домати – за свежест и сладост, бадеми или шамфъстък - за хрупкавост, галета вместо сиренето - завършващ елемент за текстурата, каперси и аншоа – за интензивност на морския вкус, стафиди и кедрови ядки – за подчертаване на сладко-орехов вкус на ястията.
Този вариант на ястието е перфектен за лятото, тъй като е лек и свеж, но в същото време достатъчно засищащ.
Необходими продукти:
200 г паста (лингвини, спагети или букатини)
200 г скариди
10 чери домата, нарязани наполовина
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 с.л. каперси (по желание)
30 г шамфъстък (или бадеми), леко запечени и смлени
½ ч.л. люспи люта чушка
Сол и черен пипер на вкус
Прясно нарязан магданоз или босилек
Настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
Сварете пастата al dente и запазете малко от водата.
В голям тиган загрейте зехтина и запържете чесъна и лютите люспи за няколко секунди.
Добавете нарязаните чери домати и ги оставете да омекнат.
Върнете пастата в тигана, добавете скаридите и разбъркайте добре.
Поръсете с шамфъстъка, лимоновата кора и прясно нарязаните билки.
Средиземноморски вариант на пастата със скариди в сос може да обогатите, като предложите по-пикантен вариант на ястието. Просто увеличете количеството на лютите люспи и добавете малко нарязана люта чушка. Те ще направят пастата по-пикантна и ароматна.
Както и да приготвите пастата със скариди в сос, ястие чудесно се комбинира със сухо бяло вино по ваш вкус. Ако предпочитате червено – изберете по-леко и плодово вино, което ще направи пастата още по-питателна и ще подсили невероятния вкус на ястието.
Добър апетит!
Още от Магии в кухнята
Телешки дробени със синдермьо
Ястието, което ви предлагаме, е различно както по вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина
Панирана щука с пролетна салата
Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу