5 Декември, 2025
/

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

снимка: архив Faktor.bg

Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща

Италианците обожават да комбинират пресни морски дарове с паста. Но паста със скариди в чеснов сос с пармезан е истински кулинарен шедьовър, който съчетава няколко класически вкуса: 

  • Сладостта на скаридите, която се подчертава от маслото и лимона.
  • Кадифеният кремообразен сос, който се обогатява от пармезана и леко пикантния чесън.
  • Перфектната текстура на пастата, която е сварена al dente, за да остане леко твърда и да абсорбира соса.

Ястие има различни вариации, но сега ще ви предложим три от тях.

Паста със скариди в креообразен чеснов сос

Необходими продукти (за 2 порции):

200 г италианска паста (талиатели, лингвини или спагети)

200 г белени скариди (сурови или предварително сварени)

2 с.л. зехтин

2 с.л. масло

3 скилидки чесън (нарязани на ситно)

100 мл бяло вино (по желание)

150 мл готварска сметана (30%)

50 г настърган пармезан

½ ч.л. люспи лют пипер (по желание)

Сол и черен пипер на вкус

Прясно нарязан магданоз за поръсване

лимон (за сок)

 Начин на приготвяне:

В голяма тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата според указанията на опаковката до състояние al dente. Отцедете я, като запазите ½ чаша от водата.

Междувременно пригответе скаридите.

В голям тиган загрей зехтина и 1 с.л. масло на средно висока температура.

Добавете скаридите, овкусете със сол и черен пипер, и ги запържете за около 2 минути от всяка страна, докато станат розови. Извадете ги от тигана и оставете настрана.

Пристъпете към приготвяне на соса. В същия тиган добавете останалото масло и чесъна. Гответе 1 минута, докато чесънът започне да ухае.

Добавете бялото вино (по желание) и оставете да ври 2-3 минути, докато алкохолът се изпари.

Намалете котлона и добавете готварската сметана, пармезана и лютия пипер. Разбъркайте добре, докато сосът стане кремообразен.

Върнете скаридите в тигана и добавете сварената паста. Ако сосът е прекалено гъст, разредете го с малко от запазената вода от пастата.

Добавете лимонов сок на вкус и поръсете с пресен магданоз.

Поднеси пастата веднага, поръсена с още малко пармезан и няколко капки зехтин.

 ***

Паста със скариди в сладко-кисел сос

Ястието може да приготвите и по друг начин. Достатъчно е само да направите една малка промяна – като направите соса не със сметана, а като използвате комбинация от бульона, в който се сготвили пастата, със сок от 1-2 лимона ( или сок от нар)

Този вариант може да бъде комбиниран с лека салата от рукола и пармезан, подправена с лимон и зехтин. И да  поднесете пастата с прясна чабата с чесново масло, с която да си хапнете останалия сладко-кисел сос.

***

„Pasta con Gamberi alla Siciliana“

Това ястие е сред кулинарните изкушения, които предлага сицилианската кухня, с по-различно на вкус и аромат заради от съставки, които се използват.

В повече от традиционните рецепти те включват чери домати – за свежест и сладост, бадеми или шамфъстък - за хрупкавост, галета вместо сиренето - завършващ елемент за текстурата, каперси и аншоа – за  интензивност на морския вкус,  стафиди и кедрови ядки – за подчертаване на сладко-орехов вкус на ястията.

Този вариант на ястието е перфектен за лятото, тъй като е лек и свеж, но в същото време достатъчно засищащ.

Необходими продукти:

200 г паста (лингвини, спагети или букатини)

200 г скариди

10 чери домата, нарязани наполовина

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, ситно нарязани

1 с.л. каперси (по желание)

30 г шамфъстък (или бадеми), леко запечени и смлени

½ ч.л. люспи люта чушка

Сол и черен пипер на вкус

Прясно нарязан магданоз или босилек

Настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

Сварете пастата al dente и запазете малко от водата.

В голям тиган загрейте зехтина и запържете чесъна и лютите люспи за няколко секунди.

Добавете нарязаните чери домати и ги оставете да омекнат.

Върнете пастата в тигана, добавете скаридите и разбъркайте добре.

Поръсете с шамфъстъка, лимоновата кора и прясно нарязаните билки.

Средиземноморски вариант на пастата със скариди в сос може да обогатите, като предложите по-пикантен вариант на ястието. Просто увеличете  количеството на лютите люспи и добавете малко нарязана люта чушка. Те ще направят пастата по-пикантна и ароматна.

Както и да приготвите пастата със скариди в сос, ястие чудесно се комбинира  със сухо бяло вино по ваш вкус. Ако предпочитате червено – изберете по-леко и плодово вино, което ще направи пастата още по-питателна и ще подсили невероятния вкус на ястието.

Добър апетит!

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза