16 Декември, 2024
/

Три вида вкусни пухкави мекици

Три вида вкусни пухкави мекици

Да похапнеш мекици в деня на свети Сава – благословия за здраве и благополучиe

Празникът на св. Сава има особена семантика. Традициите в този ден целят да защитят дома от болести и нещастия, като се вярва, че обредните храни и молитвите на този ден имат особена сила.

В някои народните предания пък Сава и Варвара са представени като да куци вълка, които следват други пет. В други представи Сава някъде се почита като светец, а на други места – като светица. Обичайно светицата свързвали със света на болестите и царството на мъртвите, известно още като хтоноично царство. Света Сава всявала страх у хората, които бягали от нея, защото сеела болести по хората. И затова за да я умилостиват приготвяли медени питки, които раздавали в нейна чест. Има поверие също, че Варвара и Сава са сестри на св. Никола, които почитали своя брат и специално подготвяли неговия празник, който е свързан със здравето и берекета в семейството. От там и поговорката „Варвара вари, Сава пече (меси), а Никола гости гощава“.

Такакава е и българската традиция -  в деня на свети Сава да се приготвят мекици. Те са вкусни по всяко време, но на този празник имат символен смисъл – похапването на мекици  е благословия за здраве и благополучие.

Предлагаме три лесни, автентични български рецепти за вкусни и пухкави мекици, които са подходящи и за тези, които постят. 

Постни мекици

Свети Сава се почита по време на Коледните пости, затова традиционните мекици, които се ядат на този празник, са без съдържание на животински продукти. 

Начин на приготвяне:

азтворете едно купче жива мая в 100 гр. хладка вода. Добавите ½ ч.л. захар, за да активирате маята. След това добавете още 400 гр. вода и към нея започнете да добавяте брашно, като подмесвате получената смес, докато получите меко и лепкаво тесто. Добре е да го оставите известно време, за да втаса (поне 2-3 часа на топло и сухо място). Ще познаете, че тестото е готово за пържене, ако е пръхкаво и бухнало. Тогава го разкъсайте на малки топки, които разтегляте от центъра към периферията с намазнени с олио пръсти. При разтеглянето им е добре леко да се разкъсат, като се образуват малки дупки в средата, които позволяват мекиците да се изпържат по-добре. Пържите ги в дълбок съд и в горещо олио. 

Диетични мекици със сода

Начин на приготвяне: 

В една кофичка живо кисело мляко изсипете една супена лъжица сода за хляб, разбъркайте добре, докато млякото шупне и увеличи обема си. Прибавете към него 4 яйца и разбийте добре сместа. А след това започнете да прибавите към нея постепенно брашно, като подмесвата, докато се получи меко, пухкаво тесто. След това по същия начин оформяте мекиците и пържите в гореща мазнина. При тази рецепта няма нужда да изчаквате тестото да втасва, защото содата играе ролята на бухвател.

Блажни мекици с мая 

Начин на приготвяне 

В 100 гр. хладка вода разтворете едно кубче жива мая, добавете ½ с.л. захар и ги размийте с една кофичка кисело мляко. Прибавете към тях 4 яйца и добре разбъркайте сместа. После прибавяйте постепенно тесто, като подмесвате, докато получите средно твърдо тесто. Оставете го за 2-3 часа да втаса и когато бухне, оформяйте мекиците и ги пържете в горещо олио.

И трите вида мекици са много вкусни и могат да бъдат поднесени с пудра захар, различни сладка, гъст плодов сироп или сирене.

Сподели:
“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

Тиквата е присъствала неизменно на трапезата на нашите предци, но особено през зимата с нея могат да се направят истински магии в кухнята

Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Три  изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие в чест на свети Николай Чудотворец

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

Обредни храни на Варвара - Женска Коледа

На днешния празник задължително хапнете сладка царевица за здраве и берекет