20 Декември, 2025
/

Три вкусни рецепти с агнешко за Великден

Три вкусни рецепти с агнешко за Великден

Великден е най-голямото и най-светлото събитие в човешката история.  Имаме  не просто обещанието за вечен живот, но и най-великата надежда на човечеството - че не само смъртта е нещо временно, но и че ще отидем при Бога.

За един вярващ християнин най-важното на Възкресение e голямата надежда. В традицията на предците на Великден тя е събирала семействата, родовете, за да преживеят заедно чудото на Възкресението. И по този повод нареждали богата трапеза, на която освен задължителният обреден хляб и вино, присъствали и разнообразни обредни храни.

Предлагаме ви три  вкусни рецепти с агнешко месо:

Традиционно печено агне

Необходими продукти:

1 малко агне, агнешки бут

1 пакетче масло

2 - 3 скилидки чесън

1 връзка зелен чесън

бял пипер (по желание)

сол (на вкус)

девесил - няколко стръка (по желание)

Начин на приготвяне:

Добре почистете агнето, като по желание може да го транжирате или да го оставите цяло. Хубаво го посолете и оставете да престои така около 12 часа.

Смесете разтопеното масло с пресованите скилидки чесън и бял пипер, след което намажете обилно отвсякъде агнешкото месо. Оставете да се маринова за 1-2 часа и го подредете в по-дълбока тава, в която сте кръстосали лозови клонки така, че да стане като повдигната решетка.

Покрийте със стръкчета девесил. Долейте вода до средата на месото и сложете фолио. Пъхнете да се пече за около 2 часа и половина.

Готово гергьовденско агне може да поднесете със прясна зелена салата, украсена с резени твърдо сварени яйца, и стръкчета пресен чесън.

По желание може да приготвите и гарнитура от малки пресни картофчета, задушени с малко мазнина и сол.

Поднесете ястието с чаша червено или бяло вино, които ще направят насладата от хапването още по-голяма.

Ако посрещате празника в тесен семеен кръг

Агнешки котлети с бейби картофки

Необходими продукти: 

1 кг. агнешки котлети
1 кг. пресни бейби картофки
2-3 глави стар лук
1 връзка пресен лук
Олио
Сол
Пресен или сушен джоджен

Начин на приготвяне: 

Осолете предварително нарязаните агнешки котлети и ги оставете да престоят за 2 часа.

Нарежете стария лук на ситно и го сложете в подходящ съд за готвене (за препоръчване е дълбок тиган с капак, в който може да запичате ястия и във фурната), наредете върху лука котлетите едно до друго, добавете ½ чаена чаша вода и малко олио. Оставете месото да къкри на слаб огън за около 90-100 минути. 

Когато агнешките котлети вече са сготвени, извадете ги в подходяща чиния и в бульона прибавете измитите бейби картофки и нарязания на ситно пресен зелен лук, които трябва също да се сготвят. Когато картофките са готови, върху тя наредете агнешките котлети, поръсете с джоджена и ги запечете на силна фурна за около 10-15 минути. 

Поднесете ястието в плоски големи чинии. Прекрасна гарнитура към агнешките котлети е зелената салата (маруля, репички, пресен лук и чесън, магданоз). Стръкче пресен чесън също много подхожда на ястието (ако обичате да похапвате). 

Чаша изстудено вино (бяло или червено – по ваш избор) подсилва аромата и вкуса на агнешките котлети с бейби картофки.

agne_kotlet-1.jpg

За тези, които обичат гурме

Агнешки пеперудки

Необходими продукти:

- агнешки котлети, отрязани като пеперуда;
- сол
- олио или зехтин за готвене
- стрък розмарин или магданоз

Начин на приготвяне:
Най-важно е да помолите вашият месар да ви отреже и двата котлета около гръбнака без да ги разделя. Така те приличат на пеперуда.

Осолете агнешките котлети и ги оставете да почиват за около 2 часа. След това в намаслен тиган с висок венец подредете котлетите, като ги оставяте да се готвят от двете страни за по около 5-6 минути на средно силен котлон.

Когато добият златист загар, ги извадете от тигана и подредете върху лист от маруля. Украсете със стръкче розмарин или ситно нарязан магданоз.

agneshki_peperudki.jpg

Поднесете ястието върху лист от маруля. За да бъде насладата истинска, сервирайте пеперудите със свежа зелена салата и чаша охладено бяло или червено вино (по ваш вкус).

 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза