Уморени сте от сложни рецепти? Предлагаме ви едно лесно и вкусно ястие – перфектно решение за топла и уютна семейна вечеря, което може да приготвите с лекота!
"Тюхлавица с патато"
Ястието съчета българската кулинарна традици, с неустоимия вкус и питателност на родопската кухня.
Тайната на неговата автентичност се крие в трите ключови елемента и начина, по който те са поднесени:
1. Тюхлавица (голямо месно кюфте): Сочна кайма (телешко и свинско/говеждо), овкусена с класически подправки
2. Родопско патато: Не просто картофи, а картофи, които са нарязани на кръгчета и изпържени така, че да поемат от аромата на месото
3. Тенурка: Мека, пухкава пърленка (може да използвате тесто за пица), намазана с прясно масло, за да бъде ароматна и неустоимо вкусна.
Необходими продукти (за две порции):
300 гр смес кайма (телешко и свинско, говеждо и свинско)
150 гр тесто за пица (домашно тесто с хляб)
2-3 картофа
Сол
Кимион
Самардала
Олио
масло
Има три стъпки, за да приготвите ястието.
Първа стъпка: овкусявате каймата със сол и кимион (по ваш вкус), която измесвате така, че месото да се овкуси добре с подправките. Оставяте я за половин час да почива на стайна температура.
Оформяте каймата на средно голямо кюфте, което печете в чугунен тиган, с по-висок венец – първите 5 минути на по-силен огън, като обръщате кюфтето от двете страни, за да запечатате месото. След това печете по още 10 минути от всяка страна, докато добие лека коричка. Ако искате каймата да е повече сготвена, може да увеличите времето за печене.
Втора стъпка: Обелвате и нарязвате картофите на кръгчета – не много дебели, за да може добре да се изпържат в тиган.
След като сте сготвили кюфтете, наредете равномерно по дъното на тигана нарязаните картофи и печете за около 5-6 минути от всяка страна на средно силен огън, за да добият златист цвят. В същото време те ще поемат от аромата и вкуса на мазнината, в която сте приготвили кюфтето.
Трета стъпка: Тестото, което сте отделили, разточете във формата на тенурка (пърленка). Докато се пекат картовите, в плосък тиган изпечете тенурката – от всяка страна по 5-6 минути на средно силен огън. Не я прегаряйте, за да остане пухкава и мека. Намажете я с прясно масло, за да стане още по-ароматна.
За да поднесете ястието, ви е необходима голяма плоска чиния. В центъра й поставете кюфтето. От едната му страна наретете под формата ни витрило
картофките, а от другата – нарязаната на парчета тенурка. Поръсете със самардала – тя ще направи ястието не само приятно за окото, но и изключително вкусно.
Чаша червено вино ще внесе свежест, а тюхлавицата с патато ще бъде още по-питателна.
Приятен апетит!


Коментари (1)
Колев
01:28, 5 Октомври, 2025Патейто !