5 Декември, 2025
/

Тюхлавица с патато (неустоимият вкус на Родопите)

Тюхлавица с патато (неустоимият вкус на Родопите)

снимка: Faktor.bg

Уморени сте от сложни рецепти? Предлагаме ви едно лесно и вкусно ястие – перфектно решение за топла и уютна семейна вечеря, което може да приготвите с лекота!

"Тюхлавица с патато"

Ястието съчета  българската кулинарна традици, с неустоимия вкус и питателност на родопската кухня.

Тайната на неговата автентичност се крие в трите ключови елемента и начина, по който те са поднесени:

1.  Тюхлавица (голямо месно кюфте): Сочна кайма (телешко и свинско/говеждо), овкусена с класически подправки

2.  Родопско патато: Не просто картофи, а картофи, които са нарязани на кръгчета и изпържени така, че да поемат от аромата на месото

3.  Тенурка: Мека, пухкава пърленка (може да използвате тесто за пица), намазана с прясно масло, за да бъде ароматна и неустоимо вкусна.

Необходими продукти (за две порции):

300 гр смес кайма (телешко и свинско, говеждо и свинско)

150 гр тесто за пица (домашно тесто с хляб)

2-3 картофа

Сол

Кимион

Самардала

Олио

масло

Има три стъпки, за да приготвите ястието.

Първа стъпка: овкусявате каймата със сол и кимион (по ваш вкус), която измесвате така, че месото да се овкуси добре с подправките. Оставяте я за половин час да почива на стайна температура.

Оформяте каймата на средно голямо кюфте, което печете в чугунен тиган, с по-висок венец – първите 5 минути на по-силен огън, като обръщате кюфтето от двете страни, за да запечатате месото. След това печете по още 10 минути от всяка страна, докато добие лека коричка. Ако искате каймата да е повече сготвена, може да увеличите времето за печене.

Втора стъпка: Обелвате и нарязвате картофите на кръгчета – не много дебели, за да може добре да се изпържат в тиган.

След като сте сготвили кюфтете, наредете равномерно по дъното на тигана нарязаните картофи и  печете за около 5-6 минути от всяка страна на средно силен огън, за да добият златист цвят. В същото време те ще поемат от аромата и вкуса на мазнината, в която сте приготвили кюфтето.

Трета стъпка: Тестото, което сте отделили, разточете във формата на тенурка (пърленка). Докато се пекат картовите, в плосък тиган изпечете тенурката – от всяка страна по 5-6 минути на средно силен огън. Не я прегаряйте, за да остане пухкава и мека. Намажете я с прясно масло, за да стане още по-ароматна.

За да поднесете ястието, ви е необходима голяма плоска чиния. В центъра й поставете кюфтето. От едната му страна наретете под формата ни витрило

картофките, а от другата – нарязаната на парчета тенурка. Поръсете със самардала – тя ще направи ястието не само приятно за окото, но и изключително вкусно.

Чаша червено вино ще внесе свежест, а тюхлавицата с патато ще бъде още по-питателна.

 Приятен апетит!

Сподели:

Коментари (1)

  • 01:28, 5 Октомври, 2025

    Патейто !

    Отговор
Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.