24 Ноември, 2024

Великденски козунак

Великденски козунак

От рецептите на Звездев

Необходими продукти

1 кг брашно за козунак
5 яйца
300 гр. захар
200 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 пак. ванилия на прах
1 щипка сол

За маяното тесто:
 
40 гр прясна мая - 3/4 кубче
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
6 с.л. топла вода 

За намазване

жълтък + 1 с.л. прясно мляко
захар

Начин на приготвяне

Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.

Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.

В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.

Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.

Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.

Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.

Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.

Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.

Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.

Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.

Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Първите 10 мин. печем на 180 градуса, след което намаляваме на 170 градуса и поставяме фолио. 
Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене