Необходими продукти
1 кг брашно за козунак
5 яйца
300 гр. захар
200 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 пак. ванилия на прах
1 щипка сол
За маяното тесто:
40 гр прясна мая - 3/4 кубче
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
6 с.л. топла вода
За намазване
жълтък + 1 с.л. прясно мляко
захар
Начин на приготвяне
Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.
Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.
В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.
Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.
Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.
Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.
Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.
Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.
Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.
Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.
Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.
Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Първите 10 мин. печем на 180 градуса, след което намаляваме на 170 градуса и поставяме фолио.
От рецептите на Звездев
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене