Есенният пазар предлага богато разнообразие от зеленчуци. Почти всички са подходящи за зимни туршии, но с тях могат да бъдат приготвени и вкусни, бързи и лесни пресни салати.
Необходими продукти:
1 малка глава карфиол
3 средно големи моркова
3 скилидки чесън
1 гл. червен лук
Пресен магданоз
Зехтин (олио)
Лимон (оцет)
1 шепа маслини
Начин на приготвяне:
В подсолена вряща вода изсипете измитите и нарязани на шайби моркови и карфиола, начупен на малки розички. Бланширайте зеленчуците за 5-6 минути, като е добре да не бъдат разварени.
Отцедете от водата нарязаните моркови и карфиол. Подредете ги в подходяща купа. Още докато са топли ги поръсете със сол на вкус и полейте със зехтин (олио). Така мазнината се свързва по-добре със зеленчуците. След като зеленчуците изтинат, добавете към тях счуканите на крем скилидки чесън. След това нарежете на полугръгчета червения лук, поръсете го със сол, за да се маринова и отстрани лютивия вкус в него. След това го добавете към салата и залейте със сока на един лимон (отцета). Разбъркайте добре и оставате овкусената салата да почива за половин час, за да проникнат в зеленчуците всички аромати.
Към вече готовата салата добавете маслините и поръсете обилно с нарязан на ситно пресен магданоз.
Ако решите може да обогатите салата, като прибавите към морковите и карфиола няколко бланширани розички броколи и 5-6 брюкселски зелета – и четирите зеленчука се комбинират превъзходно.
Така приготвената есенна салата е подходяща като мезе за ракия, а пожелание може да бъде и гарнитура към основно ястие (особено, ако то е приготвено от бели меса или риба).
Отцеденият бульон от бланшираните зеленчуци не изхвърляйте в никакъв случай. Той е превъзходна тонизираща в студеното време топла напитка – добавете към него само сока на пресни лимони, сол и пипер (на вкус).
Още от Магии в кухнята
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура