На пръв поглед изглежда като голяма зелена шишарка, но за разлика от последната крие мека и ядлива сърцевина. Артишокът всъщност представлява неузрелите цветни пъпки на голямо растение, член на семейството на магарешкия бодил. При консумация, зелените, твърди листа, които го обвиват, се изхвърлят заедно със стеблото и цветните къдрави листенца в сърцевината.
Как да изберем и съхраняваме?
Когато купувате, избирайте тъмнозелени, тежки за размера си и без петна глави артишок. Те трябва да са твърди и стегнати. Избягвайте тези, които са започнали да се отварят. Ако са добре подбрани, главите артишок могат да се съхранят в хладилник до 2 седмици, без да загубят от качеството си. За целта се измиват и се поставят в найлонова торбичка и веднага се слагат в хладилник.
Как да сготвим?
Ако искате да сготвите цял артишок, отрежете стъблото до основата и отстранете малките твърди листа, които го обгръщат. Може също да отрежете и бодливите връхчета на останалите листа. Поставете зеленчука изправен в тенджера или в подходящ голям съд и налейте вода, колкото да го покрие. Може да се добави прясно изцеден сок от лимон или лайм, за да се предотврати обезцветяване по време на готвене. Похлупете и варете, докато листата започнат лесно да се откъсват (отнема 30 до 45 минути, в зависимост от размера на артишока). Отцедете и отстранете мъхестата неядивна среда (може да се отстрани преди или след готвенето). След варенето внимателно разгърнете листата настрани, за да ги запазите цели. Изтеглете оцветения в светлозелено и пурпурно конус, който открива сърцевината на артишока. Издълбайте го с помощта на лъжица, за да достигнете до високо ценената сърцевина. В един средноголям артишок, (задушен или сварен) се съдържат около 60 калории.
Практически изненадващо малка част
от зеленчука всъщност става за ядене. Затова и артишок се консумира предимно в готов консервиран вариант, но трябва да се има предвид, че вкусът на този от консерва е по-различен от този на пресния артишок, особено ако е маринован с оцет например.
Артишокът е едно от най-древните растения с доказани лечебни свойства.
Той предпазва черния дроб от токсично увреждане и съдейства за бързото му възстановяване при наличие на инфекциозен процес. Продължителната употреба на артишок редуцира нивото на серумния холестерол и триглицеридите. Той стимулира ускореното отделяне на излишни течности и соли от организма.
Листата на артишока се използват за лечение на
жълтеница, камъни в жлъчката, атеросклероза. Този зеленчук е отлична храна за хора, страдащи от диабет. Съдържа цинарин, който влияе на вкусовите възприятия, като подсилва вкуса на храната. Също така е с високо съдържание на калий.
(www.bonapeti.bg)
Артишокът всъщност представлява неузрелите цветни пъпки на голямо растение, член на семейството на магарешкия бодил
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене