5 Декември, 2025
/

Само за 20 минути: Хрупкави бисквити с кафе, маскарпоне и шоколад

Само за 20 минути: Хрупкави бисквити с кафе, маскарпоне и шоколад

И със съставки, които обикновено всеки има вкъщи

Това е десерт, който се приготвя за 20 минути и със съставки, които обикновено всеки има вкъщи. Идеално е да изглеждате добре с всеки гост, дори с тези, които се появяват неочаквано.

Кафето не е задължително, въпреки че осигурява различен вкус, който се комбинира много добре с шоколад. А ако ви липсва маскарпоне в хладилника може да бъде заменено с бита сметана, кисело мляко или дори крема сирене. И накрая, един съвет на кулинарите: „Ако се прави предварително или дори от предния ден, слоят шоколад остава плътен, покрива крема и е също толкова вкусен, ако не и повече.

Съставки

за 4 човека

10 бисквити
2 големи супени лъжици масло
60 г шоколад
2 супени лъжици вече приготвено кафе
5 супени лъжици маскарпоне
5 супени лъжици прясно мляко (на вкус, според това дали кремът от маскарпоне е по-плътен)
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил (по желание може да се използва и канела, кардамон или лют червен пипер)

Подготовка

Натрошете бисквитките с ръце, като внимавате да няма много големи парчета.

В тиган, достатъчно широк, за да побере натрошените бисквити, без да се натрупва много, загрейте маслото на средно слаб огън и добавете бисквитите. Разбъркайте и оставете да се карамелизира около 10 минути, като внимавате да не се препече. Увеличете малко топлината, така че да се изпече и да има хрупкава текстура.

Добавете кафето и разбъркайте добре. Поставете бисквитената основа в съда, в който ще я сервирате, или я разделете в отделни купички.

В същия тиган сложете натрошения шоколад и го разтопете на слаб огън заедно с избраната подправка.

Докато шоколадът се разтопи, разбийте маскарпонето с прясното мляко с лъжица или тел за разбиване, ако имате и наредете върху бисквитената основа.

Сервирайте разтопения шоколад върху крема.

(elcomidista)

 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.