20 Декември, 2025
/

Само за 20 минути: Хрупкави бисквити с кафе, маскарпоне и шоколад

Само за 20 минути: Хрупкави бисквити с кафе, маскарпоне и шоколад

И със съставки, които обикновено всеки има вкъщи

Това е десерт, който се приготвя за 20 минути и със съставки, които обикновено всеки има вкъщи. Идеално е да изглеждате добре с всеки гост, дори с тези, които се появяват неочаквано.

Кафето не е задължително, въпреки че осигурява различен вкус, който се комбинира много добре с шоколад. А ако ви липсва маскарпоне в хладилника може да бъде заменено с бита сметана, кисело мляко или дори крема сирене. И накрая, един съвет на кулинарите: „Ако се прави предварително или дори от предния ден, слоят шоколад остава плътен, покрива крема и е също толкова вкусен, ако не и повече.

Съставки

за 4 човека

10 бисквити
2 големи супени лъжици масло
60 г шоколад
2 супени лъжици вече приготвено кафе
5 супени лъжици маскарпоне
5 супени лъжици прясно мляко (на вкус, според това дали кремът от маскарпоне е по-плътен)
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил (по желание може да се използва и канела, кардамон или лют червен пипер)

Подготовка

Натрошете бисквитките с ръце, като внимавате да няма много големи парчета.

В тиган, достатъчно широк, за да побере натрошените бисквити, без да се натрупва много, загрейте маслото на средно слаб огън и добавете бисквитите. Разбъркайте и оставете да се карамелизира около 10 минути, като внимавате да не се препече. Увеличете малко топлината, така че да се изпече и да има хрупкава текстура.

Добавете кафето и разбъркайте добре. Поставете бисквитената основа в съда, в който ще я сервирате, или я разделете в отделни купички.

В същия тиган сложете натрошения шоколад и го разтопете на слаб огън заедно с избраната подправка.

Докато шоколадът се разтопи, разбийте маскарпонето с прясното мляко с лъжица или тел за разбиване, ако имате и наредете върху бисквитената основа.

Сервирайте разтопения шоколад върху крема.

(elcomidista)

 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза